Generaal Ahmed Nasser Al-Raisi, hoofd van de veiligheidstroepen in de Verenigde Arabische Emiraten, wordt beschuldigd van foltering en willekeurige detentie van tegenstanders van het regime in de Emiraten. De beschuldigingen houden hem echter niet tegen om tot voorzitter van Interpol te worden verkozen.
De internationale politieorganisatie Interpol heeft een nieuwe voorzitter: generaal Ahmed Nasser Al-Raisi. Een benoeming die volgens verschillende waarnemers zeer dubieus is, ook al is de positie in wezen honorair. Vanaf het begin werd de generaal aangewezen als de favoriet voor de post, ondanks de kritiek en de beschuldigingen van foltering aan zijn adres.
Meerdere critici
Verscheidene mensenrechtenorganisaties en Europese verkozenen hadden zich tegen de kandidatuur van generaal Al-Raisi verzet. Ze geloven namelijk dat zijn verkiezing de opdracht van Interpol zou ondermijnen.
Tegen de man zijn de afgelopen maanden verschillende klachten ingediend in Frankrijk, waar Interpol is gevestigd, en in Turkije, waar de algemene vergadering van de organisatie wordt gehouden. De ngo Gulf Centre for Human Rights (GCHR) beschuldigt hem van “daden van foltering en barbaarsheid” tegen Ahmed Mansoor, een activist die sinds 2017 onder onmenselijke omstandigheden wordt vastgehouden.
“Wij zijn er diep van overtuigd dat de verkiezing van generaal Al-Raisi de missie en de reputatie van Interpol zou schaden en het vermogen van de organisatie om haar opdracht doeltreffend uit te voeren ernstig zou aantasten”, schreven drie Europarlementariërs, waaronder Marie Arena, voorzitter van de Subcommissie Mensenrechten, aan de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula Von der Leyen.
Honoraire functie
Door iemand te verkiezen die beschuldigd wordt van foltering en barbaarsheid, is Interpol opnieuw het voorwerp van veel kritiek. De organisatie wordt regelmatig bekritiseerd om zijn gebrek aan transparantie, manipulatie door ondemocratische staten en de dubieuze banden met private verenigingen en bedrijven, zo merkt de RTBF op.
Het besluitvormingsproces is al even duister. Elk land heeft één stem en de verkiezing gebeurt bij gewone meerderheid, achter gesloten deuren, de lijst van kandidaten wordt ook niet openbaar gemaakt.
In dit geval kan het voor sommigen een “troost” zijn dat de functie waarin generaal Al-Raisi is verkozen in feite een erefunctie is – hoewel dit betwistbaar is. De echte machthebber bij Interpol is secretaris-generaal Jürgen Stock, die in 2019 is herbenoemd voor een tweede ambtstermijn van vijf jaar. Hij is degene die de dagelijkse zaken regelt.
(lp/mah)