Fintech Belgium, de koepel van Belgische bedrijven in financiële technologie, trekt aan de alarmbel. “Terwijl fintech op Europees niveau echt aan het boomen is, verzwakt de dynamiek in ons land. Er is dus iets aan de hand”, zegt voorzitter Jean-Louis Van Houwe.
Met bedrijven als Bancontact, Swift, Euroclear en het voormalige Ogone heeft België een lange traditie op het vlak van digitale financiële innovaties. Die gunstige uitgangspositie heeft ons echter geen betaalkampioen van de nieuwe generatie opgeleverd, moet Jean-Louis Van Houwe, de voorzitter van Fintech Belgium, vaststellen. “Dan heeft Nederland het met betaalspelers als Mollie, Adyen en Buckaroo, of Zweden met Klarna, het veel beter gedaan.”
Kuifje
De Belgische fintechbedrijven spelen hoogstens een bijrol en lijken de trein te hebben gemist. “Het is nog niet helemaal te laat, maar de trein is alleszins al in beweging. We zullen als Kuifje moeten lopen op het perron om nog aan boord te geraken.”
Ook de cijfers over kapitaalinvesteringen geven aan dat België de rol heeft moeten lossen. Terwijl de Europese fintech-sector verdrievoudigde – van 6,6 miljard euro aangetrokken privékapitaal in 2020 naar 19,7 miljard euro dit jaar – vloeit er beduidend minder investeringsgeld naar de Belgische fintechbeloftes in vergelijking met een jaar eerder. Het totaalbedrag halveerde bijna, van 71 miljoen euro in 2020 naar 38 miljoen euro in 2021.
Van Houwe: “Nieuwe kapitaalinvesteringen zeggen niet alles, maar zijn wel een belangrijke indicatie. Hoe minder vers geld er in onze fintechbeloftes gepompt wordt, hoe kleiner de kans op een unicorn (techbedrijf dat meer dan 1 miljard dollar waard is, red.).”
Blockchain
Toch heeft Van Houwe, de stichter van het e-maaltijdchequebedrijf Monizze, niet alle hoop verloren. Hij roept de Belgische overheden op om, in navolging van pionierlanden als Estland, grootschalige blockchainprojecten op te starten voor de verificatie en validering van contracten, getuigschriften of vergunningen. Zo kan er een Belgisch ecosysteem rond blockchain ontstaan waarin Belgische fintechbedrijven zich kunnen ontwikkelen.
“De know-how, de investeerders en de ondernemers zijn er al. Als ook de overheid er zich achter zet, kunnen we van blockchain een belangrijke Belgische groeipool maken.”
Een blockchain is een realtime register van transacties en contractinformatie. Er is geen centrale beheerder, het hele netwerk moet elke toevoeging bevestigen. “Blockchain werd lang vereenzelvigd met cryptomunten als Bitcoin en meer recent met NFT’s, maar is inmiddels een mature technologie geworden met toepassingen die zo uiteenlopend zijn, dat ze alle facetten van ons leven kan veranderen”, zegt Van Houwe.
Vastgoedtransacties
“Ik denk aan domeinen als vastgoed, pensioenen, patenten of e-learning. Waarom moet het drie maanden duren vooraleer een vastgoedtransactie is afgewikkeld? Als we de informatie-uitwisseling en de verificaties via de blockchain kunnen organiseren, zal dat veel sneller gaan.”
Het begin dit jaar gelanceerde federale herstelplan voorziet 300 miljoen euro voor een versnelde digitalisering van overheidsdiensten als justitie en sociale zekerheid. Fintech Belgium hoopt dat de federale regering daarbij voluit de kaart van blockchain trekt en daarvoor ook het wettelijke kader schept.
“De betaalinfrastructuurbedrijf Swift en Euroclear hebben zich destijds in ons land gevestigd omdat het wettelijke kader hier aanwezig was. Dat hebben nu weer nodig voor blockchain.”
Van Houwe kan straks de zaak rechtstreeks bepleiten, want de regeringsleden Vincent Van Peteghem (minister van Financiën en Mathieu Michel (staatssecretaris voor digitalisering) tekenen volgende week present op de Digital Finance Summit, de jaarlijkse hoogmis van de Belgische fintechsector die deze keer deels fysiek, deels digitaal zal plaatsvinden.