Phishing is de jongste jaren aan een stevige opmars bezig in ons land. Daarom heeft de bankenfederatie Febelfin in samenwerking met Cyber Security Coalition en het Centrum voor Cybersecurity België (CCB) een sensibiliseringscampagne gelanceerd die ons moet helpen phishers te slim af te zijn. Een gloednieuwe app die al het nieuws rond phishing verzamelt en waarschuwt voor cyberdreigingen en nieuwe vormen van online oplichting staat centraal in die campagne.
Nieuwe app moet ons beter beschermen tegen phishing
Waarom is dit belangrijk?
Cyberfraude is sinds de start van de coronacrisis aan een sterke opmars bezig, gaande van CEO-fraude tot phishing. Die laatste fraudetechniek wordt almaar vaker gebruikt. Fraudeurs proberen je persoonlijke en financiële gegevens te bemachtigen zodat ze bijvoorbeeld je zichtrekening kunnen leegplunderen. Het is voor criminelen gemakkelijker om dergelijke fraude te plegen, omdat we door de gezondheidscrisis meer thuiswerken.Fraudeurs gebruiken allerhande technieken om aan de haal te gaan met je persoonlijke en financiële gegevens. Maar één specifieke techniek is de afgelopen jaren aan een stevige opmars bezig: phishing. Fraudeurs doen zich dan voor als een vertrouwenspersoon van bijvoorbeeld een financiële instelling of de overheid. Ze proberen op die manier onder meer je pincode of andere gegevens te achterhalen. Ze maken ook meer en meer gebruik van mails, sms en andere communicatiekanalen om je naar valse webpagina’s te lokken waar ze je gegevens stelen. Soms komen de frauders zelfs tot bij je huis.
67.000 frauduleuze transacties
Volgens Febelfin waren er in 2020 67.000 frauduleuze transacties via phishing, voor een totaal nettobedrag van 34 miljoen euro. 7.502 slachtoffers deden aangifte bij de politie. Dat is een stijging van 204 procent tegenover het jaar daarvoor. Uit cijfers van het CCB blijkt dan weer dat er dagelijks gemiddeld 12.000 verdachte berichten worden gestuurd naar verdacht@safeonweb.be. Het centrum heeft in 2021 maar liefst 1,3 miljoen verdachte links laten blokkeren. Dergelijke cijfers laten weinig aan de verbeelding over.
Dat is ook de reden waarom Febelfin, CCB, Cyber Security Coalition en nog 500 andere partners de sensibiliseringscampagne ‘Wees slimmer dan een phisher’ hebben gelanceerd. “Met de feestdagen in aantocht, heeft deze sensibiliseringscampagne de bedoeling om de waakzaamheid van de internetgebruiker te verhogen en tips aan te reiken om niet in de val te trappen van oplichters die phishingberichten versturen”, klinkt het in een persbericht.
Safeonweb
Om de mensen beter te wapenen tegen phishing hebben de partners de app Safeonweb ontwikkeld. Die applicatie staat centraal in de sensibiliseringscampagne. De app waarschuwt je voor cyberdreigingen en nieuwe phishingberichten.
“Phishing is uitgegroeid tot een maatschappelijk probleem, waarmee steeds meer mensen en sectoren worden geconfronteerd”, zegt Karel Baert, CEO van Febelfin. “Daarom is sensibilisering van het grote publiek een must. Hoe meer mensen alert zijn en hoe beter ze op de hoogte zijn van de nieuwste werkwijzes van phishers, hoe meer we het aantal slachtoffers kunnen terugdringen.”
De gloednieuwe gratis app verzamelt al het nieuws rond phishing en waarschuwt voor cyberdreigingen en nieuwe vormen van online oplichting. “De informatie die de app verspreidt, is het resultaat van een nauwkeurige analyse van de duizenden berichten die Safeonweb dagelijks binnenkrijgt”, klinkt het. “De app stuurt ook een waarschuwing als er een infectie is gemeld aan Safeonweb op jouw geregistreerde wifinetwerk.”
Op de site safeonweb.be kan je meer uitleg vinden over hoe je phishing kan herkennen. Dergelijke info is zeker welgekomen, want volgens Febelfin heeft 12 procent van de Belgen nog nooit van phishing gehoord. Bij de jongeren loopt dat cijfers zelf op tot 30 procent.
Wat als je slachtoffer bent van phishing?
Indien je het slachtoffer bent geworden van phishing onderneem je best de volgende stappen:
- Bel onmiddellijk Card Stop op 070 344 344;
- Breng zo snel mogelijk je bank op de hoogte;
- Doe meteen aangifte bij de politie;
- Verander je paswoorden en doe eventueel een virusscan, wanneer je denkt malware te hebben geïnstalleerd;
- Stuur eventueel een mail naar verdacht@safeonweb.be. Het Centrum voor Cybersecurity onderzoekt dan de verdachte link(s) en waarschuwt andere mensen.
(am)