Het Vaticaan zal een verlies lijden van 100 miljoen Britse pond aan donaties bestemd voor de behoeftigen, meldt de Britse zakenkrant de Financial Times. De pauselijke regering zal dat doen wanneer zij de hangende verkoop afrondt van een luxueus Londens kantoorgebouw, dat nu in het middelpunt staat van een internationaal strafrechtelijk onderzoek.
Vaticaan verliest meer dan 100 miljoen euro bestemd voor liefdadigheid bij verkoop onroerend goed in Londen
Waarom is dit belangrijk?
Maarten Luther had dus toch een punt: op verschillende manieren gaat geld van het Vaticaan op aan dubieuze zaken. Zo staat er een veiligheidsadviseur terecht die ruim een half miljoen euro ontving om een in Colombia gegijzelde non in vrijheid te brengen. In plaats daarvan spendeerde ze het geld aan luxeproducten van onder meer Prada en Louis Vuitton, en aan luxehotels. En dan is er nog deze zaak ...Het Vaticaan is in de laatste fase van de verkoop van nummer 60 aan Sloane Avenue, een gebouw in de Londense beau monde-wijk Knightsbridge. De private equity-groep Bain Capital heeft ongeveer 200 miljoen Britse pond (233 miljoen euro) veil voor het pand, volgens verschillende bronnen van de FT. Bain Capital en Savills, die de verkoop begeleiden, weigerden beide commentaar te geven.
Hulp aan degenen die het meest in nood verkeren
Vorige herfst werd bekend dat hooggeplaatste functionarissen van de Heilige Stoel – het centrale bestuursorgaan van de rooms-katholieke kerk – tussen 2014 en 2018 via een investeerder in totaal 300 miljoen pond (350 miljoen euro) hadden geïnvesteerd in een onroerendgoedproject in Londen. Het ging om een opslagruimte die zou worden gerenoveerd tot een luxe appartementencomplex. Als ze het nu dus weer van de hand doen, zou dit een verlies van ongeveer 100 miljoen pond (116 miljoen euro) voor de rooms-katholieke kerk certificeren.
Aanklagers van het Vaticaan zeggen dat het geld voor die investering afkomstig is uit de opbrengsten van de zogenoemde Pieterspenning: een jaarlijkse vrijwillige bijdrage die rooms-katholieke gelovigen doen en die bestemd is “voor de vele verschillende behoeften van de universele kerk en voor de hulp aan degenen die het meest in nood verkeren”.
Beleggingsportefeuille ontnomen
Eind vorig jaar ontnam paus Franciscus het machtige centrale administratiekantoor van het Vaticaan een beleggingsportefeuille ter waarde van honderden miljoenen euro’s, die bestond uit giften van katholieken.
De verkeerde gok op een bloeiende Londense vastgoedmarkt heeft sommige handelsagenten en investeerders verbijsterd achter gelaten.
“Ik begreep niet goed hoe ze (het Vaticaan) er geld op hadden kunnen verliezen,” liet een makelaar met tientallen jaren ervaring op de Londense kantorenmarkt door de FT optekenen.
Bankier aangeklaagd voor fraude en verduistering
Vaticaanse aanklagers hebben eerder dit jaar Raffaele Mincione, een voormalig Italiaans bankier, aangeklaagd voor verschillende misdrijven, waaronder fraude en verduistering.
De bedrijven van Mincione kochten het Londense gebouw in 2012 voor 129 miljoen pond. Twee jaar later kocht een afdeling van het Vaticaan die liefdadigheidsgiften beheert een aandeel in het pand via een door Mincione opgericht beleggingsfonds – tegen een veel hogere waardering. Het Vaticaan kocht de rest van het gebouw in 2018.
Vaticaanse aanklagers zeggen dat Mincione’s bedrijven een grote winst hebben gemaakt door te investeren in het Knightsbridge-gebouw.
Hij heeft elk wangedrag ontkend en gezegd dat de waardestijging van het pand werd gerechtvaardigd door gecontroleerde en onafhankelijke adviseurs van derden. Hij heeft ook gezegd dat het Vaticaan altijd werd geadviseerd door zijn eigen investeringsbanken.
De Engelse rechtbank zal naar verwachting voor het einde van deze maand beslissen of de zaak tegen het Vaticaan kan worden aangespannen door de bedrijven van Mincione. (mah)