De Vlaamse regeringspartijen hebben een akkoord bereikt over de klimaatmaatregelen die ze willen nemen tegen 2030. Dat akkoord zal een impact hebben op het leven van nagenoeg alle Vlamingen. Maar aan wat mogen we ons juist verwachten?
Vlaanderen heeft een klimaatplan klaar: wat staat er juist in?
Waarom is dit belangrijk?
De Vlaamse regeringspartijen zaten deze week samen om tot een akkoord te komen over een klimaatplan. Met dat plan willen ze de Vlaamse CO2-uitstoot verminderen met 40 procent tegen 2030.De kogel is door de kerk: de Vlaamse regering heeft een akkoord bereikt over de bijkomende Vlaamse klimaatdoelstellingen. “De Vlaamse Regering heeft zopas een realistisch ambitieus akkoord bereikt over bijkomende klimaatmaatregelen, met inspanningen van alle sectoren. Daarmee schroeft Vlaanderen zijn klimaatambitie op van 35 naar 40 procent tegen 2030”, liet de Vlaamse premier Jan Jambon via Twitter weten. In die laatste zin heeft Jambon het over de CO2-uitstoot.
Elektrische wagens en verplichte renovatie
Eerder deze week werden al enkele voorstellen bekendgemaakt, maar die zijn er uiteindelijk niet allemaal doorgekomen. We geven je een overzicht van wat er allemaal in het Vlaamse klimaatakkoord staat.
- Vanaf 2029 zal het enkel mogelijk zijn om nieuwe elektrische wagens in te schrijven. Dat is later dan wat er eerder op tafel lag. In het originele plan van Lydia Peters (Open VLD), Vlaams minister van Mobiliteit, stond dat het de bedoeling was om die maatregel in te voeren vanaf 2027. De regering is afgestapt van het plan om de tweedehandsverkoop van vervuilende wagens in 2030 te verbieden. “De toestroom van wagens met een verbrandingsmotor zal op lange termijn sowieso stilvallen”, luidt de redenering.
- Wie een energieverslindende woning koopt, moet die vanaf 2023 verplicht renoveren. Wie een woning van label E of lager aankoopt, moet binnen de vijf jaar de nodige inspanningen doen om het gebouw naar niveau D te brengen. Wie al eigenaar is van een woning moet tegen 2030 het energielabel minstens naar D brengen.
- Er geldt vanaf 2023 een verplichting voor nieuwbouwwoningen om met hybride warmtepompen te verwarmen. Vanaf 2026 geldt er een verplichting om een nieuwbouwwoning te verwarmen met behulp van een warmtepomp, een elektrisch accumulatietoestel of een aansluiting op een warmtenet. Dat betekent dus dat een gasaansluiting vanaf dan uit den boze zal zijn bij nieuwbouwwoningen.
Elektriciteitsverbruik
Die laatste maatregel betekent wel dat heel wat Vlaamse gezinnen meer elektriciteit zullen verbruiken, want een warmtepomp draait nu eenmaal op elektriciteit. De Vlaamse regering wil daarom de heffingen op de gasfactuur verhogen om zo de fiscale druk op de elektriciteitsfactuur te verminderen. De bedoeling is om groene verwarmingsalternatieven aantrekkelijker te maken dan een gasverwarming.