“Kernenergie is groene energie”

Bovenstaand statement van Rafael Mariano Grossi, Directeur-Generaal bij het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) zal ongetwijfeld zijn voor en tegenstanders kennen. Nu al vindt tussen EU-lidstaten een debat plaats tussen het al dan niet inzetten van kernenergie in het totale energieplaatje. Eind dit jaar hakt de Europese Commissie de knoop door: is kernenergie nu een groene energie of niet?

De Directeur-Generaal van het IAEA deed deze uitspraak in een interview met Euronews. Momenteel wordt binnen de EU zwaar gedebatteerd over de taxonomie van kernenergie. Een nieuwe handleiding van de Europese Unie moet dienen als richtingaanwijzer voor overheden en bedrijven, voor welke projecten waarin ze kunnen investeren groen en klimaatvriendelijk zijn.

Amper CO2

“Het debat over energie, en kernenergie specifiek, moet gevoerd worden op feiten. Het is een feit dat nucleaire energie een groene energievorm is, één die amper CO2 uitstoot”, aldus Grossi. “Meer zelfs, het is een energievorm die voorkomt dat miljoenen gigatonnen aan CO2 de atmosfeer in worden gestuwd. Op de dag van vandaag voorziet kernenergie de helft van alle groene energie die we in Europa hebben.”

Verder merkt de Atoomenergie-topman ook op dat er in het debat rond kernenergie vaak te veel emotie primeert op feiten. “Als het feiten en waarheden betreft, moeten we gewoon de wetenschap volgen”. Naast kernenergie zelf wordt het debat vaak toegespitst op het hoogradioactief kernafval. Toch is ook dit geen groot probleem voor Grossi: “Nucleair afval is de realiteit, maar er is nog nooit een ongeval mee gebeurd, omdat er op een adequate manier mee wordt omgegaan. Ook de hoeveelheid is belachelijk klein. Wist je dat alle kernafval van alle 100 Amerikaanse reactors die de laatste 60 jaar draaien, in één voetbalstadion past?”

“Hoe kan dat worden vergeleken met de schade aan de atmosfeer en het klimaat, veroorzaakt door andere vormen van energie die de klimaatopwarming versnellen?”, besluit Grossi.

Eerder deze maand schreven tien EU-landen, met Frankrijk op kop, een brief naar de Commissie om kernenergie te laten erkennen als een energievorm met lage koolstofuitstoot. Aan de andere kant van de tafel vind je dan weer anti-nucleaire landen, met Duitsland op kop. Dat land besliste om alle kernreactoren stil te leggen tegen 2022, en wordt in dat besluit geruggesteund door Oostenrijk, Denemarken, Luxemburg en Spanje.

(bzg)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.