Amerikanen maken zich zorgen om Chinese hypersonische wapens: “Dit komt in de buurt van een spoetnikmoment”

De Amerikaanse legertop maakt zich grote zorgen over de laatste ontwikkelingen bij het Chinese leger. In oktober kwam aan het licht dat China in het geheim testen uitvoerde met hypersonische raketten. Generaal Mark Milley, voorzitter van de Joint Chiefs of Staff, noemt de ontwikkeling “zeer verontrustend” en vergelijkt de test met de ontwikkeling van de Spoetnik door de Sovjet-Unie.

Spoetnikmoment

“Wat we zagen was een enorm uitzonderlijke test van een hypersonisch wapensysteem. Dit is bijzonder verontrustend”, was de reactie van de Amerikaanse topgeneraal Mark Milley op het nieuws van China’s laatste militaire test aan Bloomberg. “Sommige media noemden het een spoetnikmoment. Ik weet niet helemaal of dit een spoetnikmoment is, maar het komt toch in de buurt.”

Generaal Mark Milley is de voorzitter van de Joint Chiefs of Staff, het hoogste militaire adviesorgaan in de VS. Hij geeft toe aan Bloomberg dat de VS de laatste ontwikkelingen in China zeer nauwgezet in de gaten houdt. “Momenteel bevinden we ons, geschiedkundig gezien, in een van de meest significante veranderingen in wat ik het karakter van oorlogvoering noem”, zegt Milley aan Bloomberg.

Daarmee wijst Milley naar de ontwikkelingen op vlak van artificiële intelligentie, robotica en hypersonische wapens. China komt op dit vlak steeds verder te staan. Het Amerikaanse leger heeft schrik om op vlak van militaire innovatie achter te staan op de rest van de wereldmachten.

Met een ‘spoetnikmoment’ wordt verwezen naar de ontwikkeling van de Spoetnik 1 door de Sovjet-Unie in 1957. De Spoetnik 1 was de eerste satelliet die een volledige baan rond de aarde kon afleggen. Met de lancering van de Spoetnik stak de Sovjet-Unie de VS voorbij in de befaamde ‘space race‘. De lancering zorgde voor een klein crisismoment bij de Amerikaanse publieke opinie aangezien de angst er welig tierde dat de Russen vanuit de ruimte een nucleaire aanval konden uitvoeren op de VS.

“Ongeëvenaard”

Wat een hypersonische raket zo onrustwekkend maakt, is de snelheid en wendbaarheid waaraan ze reist. Zo’n raket kan tot vijf keer sneller zijn dan de snelheid van geluid en haalt snelheden van 100 meter per seconde. Dat maakt het zo goed als onmogelijk voor conventionele afweersystemen om een hypersonische raket neer te halen. China voerde twee hypersonische testen uit, waarvan er een naar verluidt de capaciteit had om een kernkop mee te dragen en een volledige baan rond de aarde te maken.

Naast China voerde Rusland, nog een rivaal van de VS, ook een test uit met een hypersonische raket. De Russen vuurden de raket af vanop een onderzeeër. Volgens Russisch president Vladimir Poetin zijn de hypersonische wapens ongeëvenaard.

(am)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.