De directie van ArcelorMittal Gent wil met een ultiem CAO-voorstel een staking bij ruim 3.000 staalarbeiders afwenden. Een eerder voorakkoord met onder meer een ‘coronapremie’ van 500 euro en aangepaste loonvoorwaarden werd door drie kwart van het personeel verworpen. De directie belooft nu extra premies, een betere verloning en een reeks investeringen in de voorzieningen van het personeel.
Spoedoverleg tussen de directie en de bonden heeft maandag geleid tot een ultiem voorakkoord, waarin onder meer een extra premie van 1.000 euro wordt toegekend als “compensatie voor de uitzonderlijke inspanningen om terug naar volle productie te komen na de crisismaatregelen tijdens de coronacrisis”. Een uitdrukkelijke tegemoetkoming aan een ongenoegen dat leeft bij de staalarbeiders. Die premie komt bovenop de beloofde coronapremie van 500 euro.
Omzet gekelderd door corona
ArcelorMittal is een van de grootste industriële werkgevers in ons land. Maar het concern zag zijn omzet tijdens de coronacrisis kelderen. De staalarbeiders zijn desondanks blijven werken en voelen de gevolgen van een aanwervingsstop. Dat heeft geleid tot onvrede. De sociale vrede staat al een tijd onder druk bij de Gentse staalfabriek, maar de voorbije weken kwam het tot enkele werkonderbrekingen en uiteindelijk dus een stakingsaanzegging.
De staalarbeiders krijgen in het nieuwe voorakkoord CAO 2021-2022 een eerder beloofde opslag van 0,4 procent en een coronapremie van 500 euro. Maar er zijn dinsdag ook betere anciënniteitsvoorwaarden beloofd. De meeropbrengst zou gedurende een loopbaan voor een medewerker die 40 jaar in dienst is en tot zijn 60ste blijft werken, 7.800 euro bedragen.
Extra werkkrachten
Het personeel vraagt ook om bijkomende mankracht. Die komt er met de introductie van een ‘structurele opleidingspool’ van 50 personen. Een ploeg die kan inspringen wanneer bijvoorbeeld personeelsleden vervroegd pensioen aanvragen of ergens onverwacht tekorten zijn.
De directie belooft ook een reeks investeringen, onder meer ten belope van 1,5 miljoen euro voor sanitair en douches en 1,7 miljoen euro om gebouwen te herstellen en renoveren.
Het gemeenschappelijk vakbondsfront spreekt van productieve onderhandelingen maar geeft dinsdag aan dat het personeel akkoord moet gaan met het voorstel van de directie en geeft geen uitdrukkelijk stemadvies. Vanaf 12u kunnen 3.076 stemgerechtigde staalarbeiders terecht in vier stemlocaties op de terreinen van de uitgestrekte productiesite. Daar kunnen ze tot middernacht stemmen, zodat ook werknemers van de nachtploeg aan bod komen. Ook woensdag kunnen de arbeiders hun stem uitbrengen vanaf 4u ’s ochtends tot 18u.
Tot morgen/woensdag kan er gestemd worden over het akkoord, dat minstens twee derde van het personeel moet overtuigen. Indien dat niet lukt, is de fabriek vanaf donderdag in staking.