Wat voert Facebook in zijn schild met crypto? Bij Andreessen Horowitz moeten ze het weten; daar rekruteerden ze twee ingenieurs die meewerkten aan zijn cryptowallet

Andreessen Horowitz’ cryptoteam heeft twee mensen aangeworven die tot een select clubje behoren: de kliek die weet wat er in Facebooks cryptowallet Novi zit. Het risicokapitaalbedrijf van Marc Andreessen en Ben Horowitz, zelf vroege investeerders in Facebook, heeft een fonds van 2,2 miljard dollar dat hij kan gebruiken voor crypto-investeringen.

Durfkapitaalonderneming Andreessen Horowitz “zorgt ervoor dat er iets goeds voortkomt uit een investering die tot nu toe geen vruchten heeft afgeworpen”, schrijft cryptonieuwssite Decrypt.

Andreessen Horowitz is een van de stichtende organisaties van Facebooks cryptomuntproject Diem; een stablecoin van de dollar die Facebook ontwikkelt voor gebruik op zijn e-commerceplatformen. De ontwikkeling van de Facebookstablecoin blijft echter sputteren.

Naast de munt wil Facebook ook een portemonnee lanceren, Novi. De cryptowallet zal gebruikers toelaten om de stablecoins bij te houden.

CTO en CSO

Maar de lancering van laatstgenoemde entiteit zal zonder twee technische bollebozen gebeuren: Horowitz heeft immers twee Novi-ingenieurs aangetrokken als CTO (chief technical officer) en CISO (chief information security officer) van zijn crypto-investeringsbedrijf a16z Crypto. Dat blijkt uit een blogpost van het bedrijf op dinsdag.

Riyaz Faizullabhoy en Nassim Eddequiouaq veranderden twee jaar geleden van functie bij crypto custody-bedrijf Anchorage om te beginnen werken aan Facebooks wallet. De twee veteranen waren lang genoeg in de buurt om Facebooks crypto-ambities te zien verschuiven, samen met zijn projectnamen.

Chaos

Facebook kondigde zijn cryptomunt aan in 2019. Die heette toen Libra. Oorspronkelijk was het de bedoeling om een digitaal activum te creëren waarvan de waarde gekoppeld was aan een paar belangrijke wereldmunten. In plaats van een stablecoin met een 1:1 koppeling aan de Amerikaanse dollar of een andere valuta, zou Libra theoretisch een stabiele prijs hebben terwijl het zijn eigen de facto wereldmunt zou worden, te bewaren in de Calibra-portemonnee. Het project werd geleid door de Libra Association, waarvan Coinbase en Andreessen deel uitmaakten, naast grote creditcardmaatschappijen en niet-gouvernementele organisaties.

Dat is allemaal veranderd. Libra is Diem geworden en Calibra heeft zijn drie lettergrepen vervangen door Novi, maar de rebranding heeft de aandacht niet afgeleid van de chaos die het project tekent. De Libra Association verloor een hele reeks leden, waaronder eBay, Mastercard, Stripe en Visa op dezelfde dag, nadat Amerikaanse wetgevers waarschuwden voor strenge regels. De onlangs omgedoopte Diem Association paste de ambities voor het activum dit jaar flink aan; het zou nu een “eenvoudige”, in de VS gevestigde stablecoin moeten worden.

Intussen doen de laatsten de deur dicht: Faizullabhoy en Eddequiouaq verlieten het project, samen met mede-oprichter Kevin Weil, hoofd strategie Morgan Beller en anderen. Zelfs dat mede-oprichter David Marcus in augustus nog zei dat de wallet “klaar is om op de markt te komen“, mocht niet baten.

Axie Infinity

A16z heeft genoeg werk om het duo bezig te houden. Hun cryptofonds – al het derde van het bedrijf – haalde deze zomer 2,2 miljard dollar op, nadat eerdere weddenschappen op de gedecentraliseerde beurs Uniswap en de gedecentraliseerde kredietverstrekker Compound hun vruchten hadden afgeworpen. Vorige week nog leidde Andreessen de Serie B-financieringsronde van 152 miljoen dollar voor het populaire NFT-spel Axie Infinity.

Volgens Anthony Albanese, de crypto-COO van a16z, zullen Faizullabhoy en Eddequiouaq verantwoordelijk zijn om de bedrijven te helpen met “strenge beveiligingsmaatregelen en technische begeleiding”. En vermoedelijk zal er, zoals in elk bedrijf, ook geconverseerd worden over het vorige emplooi van de nieuwe collega’s.

(bzg)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.