Het wordt misschien tijd om in Zuid-Korea de consumptie van hondenvlees te verbieden. Dat heeft de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in gezegd na een gesprek met premier Kim Boo-kyum over de inspanningen van de overheid om de situatie van achtergelaten dieren aan te pakken en de plannen om het verplicht registratiesysteem voor honden te verbeteren.
In Zuid-Korea groeit het debat, aangewakkerd door een stijgende bekommernis over dierenrechten, over de consumptie van hondenvlees.
Oudere generaties
“Tegenover vroeger is de consumptie van hondenvlees in Zuid-Korea sterk gedaald”, voert het persbureau Reuters aan. “Vooral oudere mensen blijven het product op hun menu plaatsen. Een aantal restaurants serveren eveneens nog altijd hondenvlees, dat verder op een aantal specifieke markten kan worden gekocht.”
President Moon Jae-in heeft nu echter opgemerkt dat het tijd is zorgvuldig te overwegen om een verbod op hondenvlees op te leggen. Het was de eerste keer dat Moon het idee van een verbod ter sprake bracht, wat volgens Reuters het debat over de praktijk wellicht een nieuwe impuls zal bezorgen.
In maart volgend jaar kiest Zuid-Korea een nieuwe president. Om hun populariteit te vergroten, hebben verschillende presidentiële kandidaten de voorbije weken toegezegd hondenvlees te verbieden. Honden zijn in het land de voorbije periode bijzonder populair geworden als huisdier.
Diverse belangengroepen hebben er bij Zuid-Koreaanse overheid op aangedrongen restaurants en markten die hondenvlees verkopen, te sluiten.
Levensonderhoud
Lee Jae-myung, gouverneur van de provincie Gyeonggi en een belangrijk presidentskandidaat uit de partij van Moon, heeft gezworen op een verbod van de praktijk te zullen aandringen. Maar Yoon Seok-youl, een van de belangrijkste kandidaten van de oppositie, heeft gezegd dat er hier sprake is van persoonlijke keuzes van de Zuid-Koreaanse burger.
Een peiling van dierenwelzijnsorganisatie Aware toonde recent dat 78 procent van de Zuid-Koreanen van mening was dat de productie en verkoop van vlees van honden en katten zou moeten worden verboden. Ook gaf 49 procent aan achter een consumptieverbod te staan.
Een enquête van het studiebureau Realmeter voerde echter aan dat de bevolking verdeeld reageerde op de vraag of de regering het eten van hondenvlees zou moeten verbieden. Wel benadrukte ook hier 59 procent de wettelijke beperkingen op het slachten van honden voor menselijke consumptie te steunen.
De verkopers van hondenvlees beroepen zich echter op het recht hun beroep te kunnen uitoefenen. Daarbij merken ze op dat hun levensonderhoud op het spel staat.
(lb)