Een opvallend groot aantal vermogende Duitsers hebben de voorbije periode een deel van hun vermogen naar Zwitserland overgeheveld. Wanneer er in Duitsland bij de verkiezingen een linkse coalitie tot stand zou komen, dreigen zij immers aan hogere belastingen te worden onderworpen.
Dat beweren een aantal woordvoerders van Zwitserse financiële instellingen, die zeggen de voorbije maanden een opmerkelijk sterke instroom van Duitse vermogens te hebben vastgesteld.
Vermogensbelasting
“Indien in Duitsland na de verkiezingen de Sozialdemokratische Partei Deutschlands (SPD), de Linke en de Grünen aan de macht komen, zou de herinvoering van een vermogensbelasting en een aanscherping van de successierechten op de politieke agenda kunnen verschijnen”, merkt het persbureau Reuters op. “Dat is voor vele Duitse superrijken een duidelijk alarmsignaal.”
“Het fenomeen toont dat vele vermogende partijen Zwitserland nog altijd bestempelen als een aantrekkelijke locatie om hun rijkdom te parkeren”, merken analisten op. “Nochtans doet het land inspanningen om komaf te maken met zijn imago als veilige toevluchtshaven voor miljardairs over de hele wereld.”
“Geen enkel land heeft een grotere portefeuille offshore activa dan Zwitserland. Die instroom kende vorig jaar nog een versnelling, tot groot profijt van banken zoals Credit Suisse, UBS of Julius Bär. Geopolitieke spanningen en angst voor de economische gevolgen van de pandemie maakten de politieke stabiliteit van Zwitserland bij vele vermogenden extra aantrekkelijk.”
Uit gegevens van de Bank voor Internationale Betalingen blijkt dat de deposito’s van Duitse huishoudens en bedrijven bij banken in Zwitserland in het eerste kwartaal van dit jaar met bijna 5 miljard dollar tot 37,5 miljard dollar zijn opgelopen.
In die portefeuille is bovendien geen rekening gehouden met aandelen, obligaties of andere financiële producten. Recentere cijfers zijn niet beschikbaar, maar insiders betogen dat de instroom is doorgegaan.
Nieuwe entiteiten
“Veel rijke mensen, vooral ondernemers, zijn bang dat Duitsland na de verkiezingen, ongeacht het resultaat, politiek een meer links traject zal volgen”, merkt Florian Dürselen, verantwoordelijk voor de Europese divisie bij vermogensbeheerder LGT Switzerland.
Een andere Zwitserse bankier getuigde dat een aantal Duitse ondernemers in het buitenland voet aan de grond willen krijgen om een toevluchtsoord te hebben indien de situatie in hun thuisland te links zou worden.
Sommige Duitse ondernemers zouden hebben geprobeerd zichzelf te beschermen door activa onder te brengen in nieuwe entiteiten in Zwitserland of Liechtenstein. Het gewoon overboeken van contant geld naar Zwitserse bankrekeningen helpt immers niet meer. Onder enorme internationale druk deelt Zwitserland dergelijke rekeninggegevens nu met belastingautoriteiten in het thuisland van klanten.
(evb)