Het delven van cryptomunt Bitcoin zal slechts bijdragen aan 0,9% van de wereldwijde koolstofuitstoot, zelfs als de prijs van de munt tegen 2030 een verbijsterende 10 biljoen dollar zou bereiken. Dat staat te lezen in een rapport van de crypto-investeringsgroep New York Digital Investment Group (NYDIG).
Rapport: “Bitcoin-mining zal tegen 2030 minder dan één procent bijdragen aan de totale wereldwijde CO2-uitstoot”
Waarom is dit belangrijk?
Natuurlijk is het voor NYDIG van belang dat de crypto-industrie niet in een slecht daglicht komt te staan. De onderneming biedt immers vermogensbeheer in digitale activa aan. Toch levert het rapport een interessante denkoefening op. De exodus van de miners uit China heeft intussen al een afname betekend van zowel koolstofuitstoot als energieverbruik bij het minen. Veel miners zijn immers verhuisd naar landen die milieuvriendelijkere energiebronnen bieden, zoals Iran of de Verenigde Staten. Daarbovenop komt nog eens de toename van de wereldwijde implementatie van duurzame energiebronnen. Toch pakken er zich nog steeds donkere wolken voor de industrie samen wat de afvalstroom betreft die het minen oplevert. Daar werd in het rapport geen rekening mee gehouden.De uitstoot bij Bitcoin-mining wordt voornamelijk veroorzaakt door de koolstofintensiteit van de energiebronnen en het verbruik van miners die het netwerk doorzoeken.
Het delven van Bitcoin is afhankelijk van een “proof of work”-systeem, waarbij miners met elkaar concurreren om transacties op de blockchain te valideren. Dat doen ze door een lastige wiskundige puzzel op te lossen. Dit vereist computers met veel rekenkracht, en dus enorme hoeveelheden energie, waarvan een groot deel momenteel afkomstig is van fossiele brandstoffen.
In het verleden heeft Bitcoin veel kritiek te verduren gehad vanwege zijn energieverbruik. Al in 2019 gebruikte Bitcoin evenveel energie als de Filipijnen, zo blijkt uit gegevens van de Cambridge University. Elon Musk zei al in mei op Twitter dat zijn Tesla-elektrische automaker geen betalingen in Bitcoin meer zou accepteren vanwege zorgen dat het gebruik van fossiele brandstoffen snel toenam.
Minder uitstoot dan luchtvaart of airconditioning
Uit het NYDIG-rapport blijkt echter dat de situatie niet zo ernstig is als velen vrezen. “Het absolute elektriciteitsverbruik en de koolstofuitstoot van Bitcoin zijn wereldwijd niet significant,” schrijft NYDIG in het rapport.
Bitcoin-mining vertegenwoordigt op dit moment slechts 0,1% van de wereldwijde koolstofuitstoot, die in 2020 33 miljoen ton koolstofdioxide (CO2) bedroeg, minder dan wat de luchtvaart of de airconditioning produceert, aldus het rapport. Na het Chinese optreden tegen mining is het verbruik van Bitcoin-mining gedaald van 92 terawattuur (TWh) in maart van dit jaar tot slechts 49 TWh in juli, zo blijkt voorts uit het rapport.
NYDIG heeft het toekomstige energieverbruik van Bitcoin-miners berekend op basis van het prijstraject, de energiemix van de mijnwerkers, de activiteit, de locaties, de economie, de energieprijzen en de volumes van de transactiekosten.
Voordat China hard optrad, waren de meeste Bitcoin-miners ter wereld in dat land gevestigd. Maar velen zijn sindsdien verhuisd naar landen die milieuvriendelijkere energiebronnen bieden, zoals Iran of de Verenigde Staten, weet Business Insider.
Hernieuwbare energiebronnen
“Op de langere termijn zal de intensiteit van de koolstofemissies van Bitcoin (en daarmee de totale koolstofemissies van Bitcoin) afnemen, naarmate de ontwikkeling van hernieuwbare energiebronnen doorzet en landen ernaar streven hun elektriciteitsnetwerken koolstofvrij te maken”, besluit het rapport.
Lees ook:
- Wat gebeurt er nadat alle 21 miljoen Bitcoins zijn gemined?
- Moeilijkheidsgraad Bitcoin-mining stijgt wellicht voor het eerst sinds de Chinese exodus: waarom dat een goede zaak is
(bzg)