“Tijdelijke inflatie” dan toch niet zo tijdelijk

Een reeks gerenommeerde zakenkranten uiten woensdag hun twijfels over het “tijdelijk” karakter van de inflatie, zoals die ons door de centrale banken wordt voorgespiegeld.

Volgens de Franse zakenkrant Les Echos “zal de inflatiegolf zeker nog enkele kwartalen aanhouden”. De Financial Times kopt dat “Europa de hitte van stijgende energieprijzen begint te voelen” en “ vastgoedprijzen stijgen aan snelste tempo sinds 2005”. De Wall Street Journal tenslotte ziet “hoe inflatie de recente loonsverhogingen in de VS begint aan te tasten”.

De vrees voor een ingrijpende recessie als gevolg van het stilvallen van de economie door de covidcrisis heeft regeringen en centrale banken ertoe aangezet massaal geld in de economie te injecteren. Dat heeft geleid tot oververhitting. Een overaanbod aan geld en een tekort aan goederen, heeft de prijzen nu onvermijdelijk doen stijgen. De inflatie neemt overal toe en gaat in de opkomende economieën zelfs volledig uit de bocht. 

Sommigen maken de vergelijking tussen inflatie en de spaargelden die zowat overal ter wereld tijdens de covidcrisis zijn toegenomen. Een deel van dat spaargeld zal verdwijnen en terug naar de economie vloeien. Tijdens de covidcrisis konden we niet als gewoonlijk consumeren. Die situatie is zich stilaan vanzelf aan het normaliseren. Maar een deel ervan zal blijven: niet alle inflatie is “tijdelijk”, zoals centrale banken ons vertellen. De “structurele” inflatie (inflatie die ontstaat tengevolge van de massale uitgifte van papiergeld) is gestegen, evenals geld dat opzij wordt gezet uit voorzorg. Beide zullen niet meer dalen.

De gevolgen

Als gevolg daarvan kunnen een reeks gevolgen worden waargenomen:

1. Er zijn overal tekorten en breuken in de toeleverings- en eindketen: van grondstoffen tot arbeidskrachten.

2. Dat leidt tot sterke prijsstijgingen, waarvan sommige niet zullen verdwijnen.

3. Het handhaven van kunstmatig lage rentetarieven leidt tot een explosie van consumptie en investeringen, wat op zijn beurt leidt tot een verdere stijging van de prijzen.

4. De verkoop van vastgoed explodeert, vooral als gevolg van de toenemende vraag door de ontwaarding van fiat geld en de oneindig lage rente.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.