Grote methaanpluim ontdekt boven Zuid-Irak

Satellieten hebben vorige maand een grote methaanpluim boven Zuid-Irak gedetecteerd. Methaan is een superopwarmend broeikasgas. De olie- en gasproductie van het Midden-Oosten behoort tot de grootste uitstoters van methaangas.

De methaanwolk, die werd waargenomen door het geoanalysebedrijf Kayrros SAS met behulp van satellietgegevens van de Europese Ruimtevaartorganisatie, bevond zich halverwege Bagdad en Basra, een olie- en gasknooppunt in het zuiden van Irak. Er kwam ongeveer 130 ton per uur vrij, wat ongeveer evenveel effect heeft op het klimaat als 6.500 auto’s die een jaar lang rijden.

Een regionale producent, Thiqar Oil Co, ontkende dat zijn activa de bron waren van het vrijkomen. Oil Pipelines Co, een andere exploitant, kondigde de lekkage niet aan op zijn officiële pagina voor lekken en onderhoud. Ook het Iraakse olieministerie wenste geen commentaar te geven wanneer persagentschap Bloomberg daar om vroeg.

Methaan, het belangrijkste bestanddeel van aardgas, heeft op korte termijn een meer dan 80 keer groter opwarmend effect dan kooldioxide. Wetenschappers zeggen dat het verminderen van de methaanuitstoot een van de snelste manieren is om de opwarming van de aarde af te remmen.

Niet de eerste keer

Oil Pipelines Co. heeft in juli toegegeven dat er vloeibaar petroleumgas (LPG) is vrijgekomen. Het bedrijf zei toen dat het lek slechts een paar uur duurde en geen methaan bevatte. LPG bestaat voornamelijk uit propaan en butaan, maar bevat ook kleine hoeveelheden methaan en ethaan. Volgens de gegevens van Kayrros bedroeg de uitstoot ongeveer 70 ton methaan per uur.

Kayrros heeft in juni ook een uitstoot in Irak opgepikt die mogelijk 24 uur heeft geduurd. Irak is een van de grootste producenten van fossiele brandstoffen ter wereld en pompt ongeveer 4 miljoen vaten ruwe olie per dag omhoog. Het land staat volgens het Internationaal Energieagentschap op de vijfde plaats van landen die het meeste methaan uitstoten.

Uit studies blijkt dat de methaanuitstoot van infrastructuur voor fossiele brandstoffen vaak hoger ligt dan wat exploitanten en regeringen melden. Openbare en particuliere satellieten helpen bij het opsporen van lekken van het superpotente gas in landen als Algerije en Kazachstan.

(evb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.