De politieke discussie over de overstromingen in Wallonië komt vandaag volop aan bod, zowel in de Kamer als in het Waals Parlement

De langverwachte commissie in de Kamer over de overstrommingen in het bekken van de Maas, ruim anderhalve maand geleden, komt vandaag samen. Daarbij wacht vooral minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) een spervuur aan vragen.

  • De commissie komt nu pas bijeen, tot frustratie van de oppositie, die ook in de zomertijd graag veel vroeger de regering aan de tand had gevoeld hierover. “De meerderheid kan elk initiatief van de oppositie hierover afblokken, dit moet veranderen”, zo stelde Sander Loones (N-VA) daarover.
  • In de nasleep van de ramp kwam er erg veel kritiek op de falende rol van de overheid, en het gebrek aan coördinatie tussen de verschillende beleidsniveaus. Dat de ‘federale fase’ van de rampenbestrijding al op 26 juli werd stopgezet, leverde boosheid op in Franstalig België.  Maar Verlinden gaf gisteren op Terzake al een verdediging: die beslissing gebeurde niet eenzijdig, “er was intens overleg met het Waals Gewest en ook met de gouverneurs”, zo stelde ze.
  • En ook N-VA, dat een batterij kritische vragen heeft, blijft mogelijks niet buiten schot. Want vanuit Vivaldi wijst men ook naar de hervormingen (lees: besparingen) bij de Civiele Bescherming, die daardoor te weinig middelen zou gehad hebben om de ramp goed aan te pakken.
  • Overigens is de Kamer niet alleen met haar politiek onderzoek, op Waals niveau gaat vandaag ook een heuse onderzoekscommissie van start. De kans is groot dat ook daar op een bepaald moment Verlinden haar zeg zal kunnen gaan doen.
  • De vraag die overigens ook federaal opduikt: moet de Kamer ook zo’n onderzoekcommissie krijgen? De oppositie, met N-VA maar ook PTB-PVDA zien dat wel zitten, en ook Ecolo is daarvoor vragende partij. De PS, die ook in Wallonië op de rem ging staan, is minder enthousiast. Vraag is dus of er straks hierover een akkoord binnen Vivaldi komt, en het enkel bij de uitgebreide vragenronde van vandaag blijft, of men toch straks met een heuse onderzoekscommissie aan de slag mag.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.