Bitcoin, de grootste cryptomunt ter wereld, is langzaam een onderdeel van het financiële systeem van de dollar aan het worden. Nochtans was het doel van Bitcoin om fiatgeld te vervangen, schrijft Axios-journalist Felix Salmon in een snedig bericht.
Wordt Bitcoin een deel van het financiële systeem dat het wou vervangen?
Waarom is dit belangrijk?
Cryptomunten zijn de favoriete nieuwe technologie van mensen die buiten de kluwen van de overheid willen opereren. Ondertussen zijn digitale munten zo populair geworden dat politici en regelgevers ze onder hun invloed willen brengen, of ze gaan gebruiken om ambitieuze projecten te helpen financieren.De gehele cryptomarkt is ondertussen meer dan een 1 biljoen dollar waard. Institutionele investeerders en financiers willen de digitale activa aankopen, maar wensen daarbij geen legale risico’s te nemen, schrijft Salmon.
Om die reden wordt een heldere regulering voor cryptomunten steeds vaker naar voren geschoven. Regulering is echter het omgekeerde van wat de creators van cryptomunten in de eerste plaats motiveerde om de digitale munten te ontwikkelen.
De droom van Bitcoin was namelijk om een oppotmiddel te creëren dat onaangetast zou blijven door de hand van de overheid
“Cryptobeleggers niet voldoende beschermd”
Die droom lijkt ondertussen ver weg. Woensdag stuurde Gary Gensler, de voorzitter van de Amerikaanse beurswaakhond (SEC), nog een brief naar de Democratische senator Elizabeth Warren waarin hij meer autoriteit opeiste voor de SEC om cryptomunten te reguleren.
Cryptobeleggers zouden onvoldoende beschermd worden in de huidige markt, schrijft Gensler in de brief. “Zoals ik het zie, moet we een juridische prioriteit geven aan het verhandelen van cryptomunten, lenen van cryptoactiva en gedecentraliseerde platformen. Regelgevers zullen er goed aan doen om deze zaken te reguleren en een handrem op leningen en de handel in crypto te installeren”, besluit Gensler. Zowel hij als Warren zijn grote voorstanders van duidelijke spelregels voor de digitale munten.
Het Witte Huis steunde deze week ook de adoptie van een cryptobelastingwet die houders van cryptomunten, mijnbedrijven en blockchain-ontwikkelaars dwingt om hun inkomsten te rapporteren aan de belastingdienst. Via die wet wil de Amerikaanse federale overheid enkele miljarden dollars ophalen voor infrastructuurprojecten.
Het einde van een anarcho-libertarisch paradijs
Het had ook allemaal anders kunnen lopen. Overheden hadden zich ook volledig tegen cryptomunten kunnen keren, zoals China de facto deed om het gebruik van de eigen digitale yuan te garanderen.
Bitcoiners droomden ooit van de mogelijkheid dat digitale munten zouden kunnen blijven bloeien onder het nalatige bewind van de overheid. Hoewel fraude bestraft zou moeten worden, wilden ze verder gewoon met rust gelaten worden.
Die dagen zijn nu voorgoed voorbijgevlogen. Het anarcho-libertarische paradijs van de cryptomunten is aan een einde gekomen. “De cryptomunten lijken nu opgeslorpt te worden door het huidige financiële systeem, gereguleerd zoals eender welk ander financieel product”, besluit Salmon.
(tb)