Geflitst op vakantie? Helft buitenlandse boetes komt uit Frankrijk

Vlamingen trekken dit weekend massaal met de auto op vakantie, en daar horen boetes bij. We lopen het vaakst tegen de lamp in Frankrijk, volgens de Vlaamse automobilistenbond VAB. 

Uit de vakantiebevraging van VAB blijkt dat 20 procent van de Vlamingen al eens een boete ontving uit het buitenland. Bijna de helft van die boetes kwam uit Frankrijk, gevolgd door Nederland (30 procent) en Duitsland (20 procent). Dat kwam voornamelijk omdat automobilisten het snelheidsbord niet hadden gezien. 

Meer nog: een op de vijf respondenten geeft aan de snelheidslimieten niet (goed) te kennen. Bij jongeren is dat aantal nog groter: bijna 40 procent. “Op een groot aantal gewestwegen en lokale wegen in Europese landen wordt de snelheidslimiet vaak niet aangegeven, en zowel in Frankrijk als in Spanje werd de regelgeving de afgelopen jaren aangepast”, waarschuwt de VAB.

Laat je niet vangen

Zo is de maximumsnelheid op secundaire wegen in Frankrijk sinds 2018 gedaald naar 80 kilometer per uur. De limiet is van toepassing op de Routes Nationales en Routes Départementales die buiten de bebouwde kom liggen met één rijstrook in elke rijrichting en geen middenscheiding of berm hebben tussen de rijrichtingen.

En op heel wat wegen in Spaanse dorpen en steden mag je sinds dit jaar nog maximaal 30 kilometer per uur rijden. De snelheidsbeperking geldt voor wegen in de bebouwde kom met één rijstrook in elke rijrichting. Er zijn twee uitzonderingen: op wegen met twee rijstroken of meer in elke rijrichting mag je nog steeds 50 kilometer per uur rijden en op smalle wegen met één rijstrook voor beide richtingen zonder markering in het midden waar de trottoirs op hetzelfde niveau liggen als de rijbaan wordt het 20 kilometer per uur. Wie te snel rijdt mag rekenen op een boete tussen 100 en 600 euro.

Hier kun je voor elke populaire vakantiebestemming de geldende snelheidslimieten raadplegen.

Flitsauto’s in Frankrijk

De VAB waarschuwt ook voor mobiele flitsauto’s in Frankrijk, ook wel radars mobiles-mobiles genoemd. Dat zijn anonieme wagens die bestuurd worden door privéfirma’s en die met het verkeer meerijden en snelheidscontroles uitvoeren. 

“Tot nu toe reden ze voornamelijk rond in de regio’s Normandië, Bretagne, Pays-de-la-Loire et Centre-Val de Loire”, merkt de VAB op. “Deze voertuigen flitsen op onzichtbare wijze auto’s die meer dan 10 kilometer per uur te snel rijden. Bij snelheidsbeperkingen boven de 100 kilometer per uur ligt de correctiemarge op 10 procent.”

Vanaf deze zomer wordt de mobiele flitsvloot nog uitgebreid, volgens de automobilistenbond. “Tegen eind 2021 zouden er maar liefst 223 van deze voertuigen rondrijden – dat is bijna drie keer zoveel als vandaag”, klinkt het. “Bovendien worden nog vier nieuwe regio’s in Frankrijk ermee uitgerust: Grand-Est, Hauts-de-France, Bourgogne-Franche-Comté en Nouvelle-Aquitaine.”

(lb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.