Crypto en de Belgische fiscus: hoeveel belasting moet ik betalen op mijn cryptowinsten?

Business AM sprak met Antwerps fiscaal advocaat Thomas Spaas – gespecialiseerd in de crypto-industrie – over hoe de belastingwet in ons land wordt toegepast op digitale valuta’s. 

Vooreerst: in België betaal je (momenteel) geen belastingen als je gewoon cryptomunten bezit of als je met crypto een aankoop doet; als je het met andere woorden als betaalmiddel gebruikt. Crypto-meerwaarden op investeringen, echter, kunnen aan drie mogelijke belastingregimes onderworpen zijn.

Situatie 1: de meerwaarden zijn die van een “goede huisvader”

De Belgische belastingwetgeving heeft geen vermogensbelasting. De regels van het FOD stellen dat een “goede huisvader” die puur als hobby, of met het oog op de lange termijn, in cryptomunten investeert, vrijgesteld is van belastingen op zijn digitale investeringen. “Goed huisvaderschap” is echter een ambigu concept. Om onder die categorie te kunnen vallen, kijkt de overheid naar alle feiten en omstandigheden. Wat je moet aantonen: dat je investeringen relatief risicovrij zijn. 

  • “Een Buy & Hold-strategie wijst altijd op goed huisvaderschap”, weet Thomas Spaas. “Munten die je koopt en voor lange tijd bijhoudt; in Duitsland moet dat een jaar zijn, hier kijkt men vooral naar de intentie.”
    • Je legt dus best niet alle eieren in dezelfde mand. 
  • Gaan lenen om te investeren, met leverage of margin traden zijn ook geen kenmerken van een goede huisvader.

Kan je dus aantonen dat je geen grote risico’s hebt genomen bij je crypto-investeringen, dan hoef je de winst op de verkoop niet aan te geven op de jaarlijkse belastingaangifte.

  • Stijgen je cryptovaluta’s over de jaren heen in waarde, dan hoef je die waardevermeerderingen evenmin aan te geven.
  • Op transacties met cryptomunten dien je ook geen btw te betalen.

Situatie 2: de meerwaarden komen voort uit speculatie

Wanneer de fiscus merkt dat je toch risico neemt, regelmatig koopt en verkoopt om op koersverschillen te speculeren, dan zal hij je niet langer meer als een amateur maar als een particuliere trader beschouwen. “Hierbij moet je ook weer kijken naar de intentie, en alle feiten en omstandigheden op moment van aankoop”, weet Spaas. 

  • Traders willen namelijk op korte termijn een zo groot mogelijk rendement behalen en zullen daarom vaak aankopen als de waarde op een dieptepunt staat (‘Buy the dip’) om te verkopen op een hoogtepunt. Dat wordt keer op keer herhaald, zodat ze de waarde van hun portefeuille kunnen vergroten.
  • Hoge activiteit op de cryptobeurzen wekt de indruk dat je actief speculeert op volatiele prijsschommelingen met als doel je investeringen op korte termijn te laten renderen. In dit geval zal de fiscus je cryptomunten als een bron van extra inkomsten beschouwen en dien je dus wél belastingen te betalen.
  • De winsten die je in het fiscale jaar hebt gemaakt op je cryptomunten geef je dan aan onder de noemer ‘Diverse inkomsten’.
  • Op de nettowinst van de diverse inkomsten moet je 33 procent afstaan aan de belastingdienst. 

“Of je belastingen moet betalen op bepaalde cryptowinsten of niet, hangt van de feiten en omstandigheden op moment van aankoop, en wat je bedoeling was: lange termijn of op korte termijn veel winst halen uit een riskante trade,” verduidelijkt Spaas.

Let op! “Dat betekent dus ook dat wanneer je twee soorten investeringen hebt (zowel op de lange termijn, als speculatievere investeringen op kortere termijn) je het onderscheid moet maken tussen vrijgestelde en niet vrijgestelde meerwaarden”, voegt Spaas nog toe.

Thomas Spaas – bron: YouTube

Situatie 3: je ben een professionele trader

De situatie wordt natuurlijk helemaal anders wanneer cryptomunten verhandelen jouw beroep wordt. “Dan wordt het moeilijk om nog te zeggen dat je crypto-investeringen privé-investeringen zijn als goede huisvader, maar ook dat je ‘maar’ een speculant bent.”

  • Dan “ben je eigenlijk met een eenmanszaak bezig”, en val je onder de gebruikelijke belastingregels voor het beroepsinkomen. Dan moet je dus onder meer een stuk personenbelasting afstaan op je winsten. 
  • Het percentage hangt af van hoe hoog je jaarlijkse inkomsten uit de cryptomunten bedroegen. 
    • Is dat minder dan 12.990 euro per jaar, dan dien je 25 procent af te staan. 
    • Vanaf een inkomen van 39.660 euro per jaar sta je de helft af aan de belastingen.

Conclusie: “Regeltjes genoeg in België,” betoogt Spaas. Dat er geen specifieke crypto-regelgeving is in de Belgische belastingwet is geen manco. “De huidige belastingwet is eigenlijk niet zo slecht, zeker in vergelijking met andere landen”. 

Maar dan moeten Belgen uit de cryptowereld zich er ook wel écht aan houden. “Beter om correct, maar niet te veel, belasting te betalen, dan altijd het onderste uit de kan te willen, en daarna ’s nachts wakker te liggen,” besluit Spaas. 

Dit artikel kadert in een artikelenreeks die alle weetjes over de cryptomarkt poogt te verzamelen: Crypto 101. Hou onze website dus zeker in de gaten voor toekomstige stukken!

Lees ook:

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.