75 procent van de inwoners van El Salvador staat sceptisch tegenover de legalisering van Bitcoin

Niet iedereen in El Salvador staat te springen om, naast de Amerikaanse dollar, Bitcoin (BTC) te aanvaarden als betaalmiddel. Uit een enquête blijkt dat 75 procent van de Salvadoranen sceptisch staat tegenover de invoering van Bitcoin als legaal betaalmiddel.

Waarom is dit belangrijk?

El Salvador is het eerste land ter wereld dat Bitcoin zal aanvaarden als legaal betaalmiddel. De regering van president Nayib Bukele heeft een wetsvoorstel daaromtrent in juni goedgekeurd. Als alles volgens plan verloopt, zal de munt op 7 september geïntroduceerd worden.

Uit een enquête waarbij 1.233 mensen uit El Salvador tussen 1 en 4 juli werden bevraagd blijkt dat slechts 20 procent van de respondenten het plan van de president goedkeurt om Bitcoin te aanvaarden als legaal betaalmiddel. Dat schrijft Reuters.

“Geen correct plan”

Volgens meer dan de helft van de bevraagden (54 procent) is het plan om BTC te legaliseren helemaal niet correct. 24 procent van de respondenten geeft aan dat het plan slechts een beetje correct is.

Uit de bevraging blijkt ook dat voor heel wat Salvadoranen Bitcoin een vreemd beestje is. 46 procent geeft toe dat ze niet weten wat BTC juist is. Maar liefst 65 procent van de inwoners wil niet betaald worden in BTC.

De bevraging werd uitgevoerd door de opiniepeiler Disruptiva, die verbonden is aan de Universiteit van Francisco Gavidia. Oscar Picardo, hoofd van Disruptiva’s instituut voor wetenschap, technologie en innovatie, merkt op dat het land risico’s neemt om volop in te zetten op digitale transformatie.

Kritiek van buitenaf

Picardo en de inwoners van El Salvador zijn niet de enige personen die zich zorgen over de introductie van Bitcoin als legaal betaalmiddel. In juni zei Steve Hanke, professor toegepaste economie aan de Johns Hopkins University, dat BTC de economie van het land volledig kan doen instorten. De Wereldkbank heeft intussen ook al laten weten dat het het Centraal-Amerikaanse land niet gaat helpen om BTC in te voeren als wettig betaalmiddel. Ook de Verenigde Staten volgen heel het gebeuren met argusogen op.

Bukele heeft de invoering van BTC dan weer aangeprezen als een manier om geldovermakingen van overzeese burgers te vergemakkelijken en de afhankelijkheid van de Amerikaanse dollar, die sinds 2001 de nationale munt is, te verminderen.

(bzg)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.