Noorwegen en VK voltooien aanleg van ’s werelds langste onderzeese stroomkabel

Het Verenigd Koninkrijk en Noorwegen hebben de aanleg van ’s werelds langste onderzeese elektriciteitskabel voltooid. Dat heeft de Noorse elektriciteitsnetbeheerder Statnett dinsdag aangekondigd. Via de 720 kilometer lange kabel kan Britse windenergie geruild worden voor Noorse waterkracht.

De stroomkabel, waarvan 716 kilometer onder water loopt, verbindt Suldal in het zuidoosten van Noorwegen met Blyth in het Verenigd Koninkrijk. De kostprijs voor de kabelverbinding wordt geschat op een bedrag tussen 1,5 en 2 miljard euro. De maximumcapaciteit bedraagt ongeveer 1.400 MW.

Nordlink

‘Wanneer het hard waait in het Verenigd Koninkrijk en de windproductie daar hoog is, kunnen we in Noorwegen goedkope elektriciteit kopen van de Britten en het water in onze stuwmeren laten’, verklaarde Thor Anders Nummedal, de projectleider van Statnett.

‘Dit is een belangrijke samenwerking tussen het Verenigd Koninkrijk en Noorwegen om onze hernieuwbare energiebronnen optimaal te benutten’, klinkt het bij Nigel Williams, projectleider bij de Britse exploitant National Grid, die net als Statnett 50 procent van het project in handen heeft.

De onderzeese kabel neemt het record van langste onderzeese kabel over van Nordlink (623 kilometer, waarvan 516 onder water).

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.