De Amerikaanse multinational 3M, die wordt gelinkt aan grootschalige vervuiling met PFOS die aan het licht kwam bij de Oosterweelwerken in Zwijndrecht, sloot in 2017 een goedkope dading met beheersmaatschappij Lantis, het vroegere BAM.
Die overeenkomst over wat met de vervuilde grond moest gebeuren wilden ze stilhouden, maar in aanloop naar de parlementaire onderzoekscommissie is die opgedoken. Dat schrijven De Standaard, Het Nieuwsblad, het Belang van Limburg en Gazet van Antwerpen dinsdag.
Nu blijkt dat er werd beloofd om niet meer te procederen over de kosten van de vervuiling. Lantis investeerde 63 miljoen euro belastinggeld om de grond aan te pakken, 3M betaalde 75.000 euro, geeft een bron van de kranten aan. Dat blijkt allemaal uit de dading die in 2017 gesloten werd.
3M niet meer aansprakelijk
Ook in het akkoord: Lantis en 3M beloofden om geen gerechtelijke stappen te ondernemen. En zo kon de bouw van Oosterweel toch van start gaan. Een gunstige regeling voor de Amerikaanse multinational, zo lijkt het. Maar het alternatief was 20 tot 30 jaar procederen. Met weinig risico op succes, zo schatten de juridische experts van de beheersmaatschappij toen in. Want over de oorzaak van de vervuiling waren ze het niet eens.
‘BAM is van mening dat 3M Belgium aansprakelijk is voor de PFC-concentraties (een andere benaming voor PFOS) in de bodem. 3M Belgium betwist dat’, luidt het officieel in de dading.
Elders saneren of vervuilde grond stockeren was geen optie. Dat zou nog duurder zijn, gaat de redenering. En de daarmee gepaarde vertragingen voor leveranciers en aannemers zouden de deur alleen maar openzetten voor meer schadeclaims.
Wat voorafging: Het PFOS-dossier wordt nog een heet hangijzer