Een klein stuk ruimtepuin heeft een robotarm van het internationaal ruimtestation ISS beschadigd. Experts waarschuwen voor het oprukkende gevaar van ruimteafval dat rond de aarde zweeft.
De inslag op de ISS-robotarm Canadarm2 werd voor het eerst opgemerkt door de het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA en de Canadese ruimtevaartorganisatie CSA tijdens een routine-inspectie op 12 mei.
‘Ondanks de impact geven de resultaten van de lopende analyse aan dat de prestaties van de arm onaangetast blijven’, schreef de CSA in een blogpost. ‘De schade is beperkt tot een klein deel van de arm en het thermisch deken. Canadarm2 gaat door met zijn geplande operaties.’
Veiligheid astronauten
Momenteel worden meer dan 23.000 objecten ter grootte van een softbal of groter 24/7 gevolgd om mogelijke botsingen met satellieten en het ISS op te sporen. Maar een aantal minuscule objecten, gaande van rots- of stofdeeltjes tot verfvlekken van satellieten, zijn te klein om in de gaten te houden.
‘De dreiging van botsingen wordt zeer serieus genomen’, aldus de CSA. ‘NASA heeft al lang geleden richtlijnen vastgesteld om de veiligheid van de bemanning van het station te garanderen. De veiligheid van de astronauten aan boord van het laboratorium in de ruimte blijft de topprioriteit van alle partners in het station.’
Ruimteafval
De hoeveelheid door de mens gecreëerde objecten die dagelijks een baan rond de aarde maakt, is enorm. Volgens de Europese ruimtevaartorganisatie ESA bevinden er zich dit jaar 7.200 satellieten in de ruimte, waarvan er 4.300 nog in gebruik zijn. De totale massa van alle ruimteobjecten in een baan rond de aarde bedraagt meer dan 9.400 ton.
Hoewel deze inslag op het ISS weinig schade heeft aangericht, is het ‘behoorlijk beangstigend spul’, zegt John Crassidis, professor ruimtevaarttechniek aan de Universiteit van Buffalo, aan The Guardian. ‘Het grootste probleem waarover we ons zorgen maken zijn de astronauten, ze zijn daar erg blootgesteld en op een dag zal het een kwestie zijn van wanneer, niet of.’ (mah)
Lees ook: