De handel tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie is in de eerste drie maanden van dit jaar met bijna een kwart gedaald in vergelijking met dezelfde periode drie jaar geleden. Dat blijkt uit een rapport van het Britse Office for National Statistics (ONS).
In die tussenperiode is de handel door de uitbraak van de coronapandemie en de brexit – de scheiding tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie – zwaar geraakt.
Controles
De totale handel van het Verenigd Koninkrijk met de Europese Unie daalde in deze periode met 23,1 procent. De terugval in de handel met andere landen bleef echter beperkt tot 0,8 procent. Dat verschil kan dan ook in sterke mate worden gelinkt aan de nieuwe controles en tarieven die op de Brits-Europese handel werden ingevoerd.
Daarbij moet ook worden vastgesteld dat Duitsland als grootste importeur in het Verenigd Koninkrijk inmiddels voor China plaats heeft moeten ruimen.
De sterkste terugval werd opgetekend in de export van het Verenigd Koninkrijk naar Ierland. Daar werd tussen december en januari een achteruitgang met 47,3 procent genoteerd. Vooral de handel in chemicaliën, runderen en voeding werd daarbij getroffen. De totale Britse export naar de Europese Unie viel met 40,7 procent terug. Sindsdien zou zich wel enig herstel hebben getoond.
Anderzijds kende de invoer uit Duitsland in het Verenigd Koninkrijk tijdens deze periode een inkrimping met 30,5 procent (1,7 miljard pond).
Het Office of National Statistics (ONS) zegt dat het moeilijk is om de impact van de coronapandemie en de brexit op de economie en handel uit elkaar te halen. David Frost, Brits minister van Brexit, heeft eerder al getracht om de impact van de scheiding met de Europese Unie op de Britse markt op lange termijn te bagatelliseren.
De daling werd door de Britse regering vooral toegeschreven aan de gevolgen van de coronacrisis en de strategieën van Britse bedrijven, die door de onzekerheid rond de brexit vooraf extra voorraden naar de Europese Unie – voor de aanleg van reserves – zouden hebben geëxporteerd. Hierdoor zou nu een tijdelijke daling van de uitvoer moeten worden geregistreerd.
Permanent hogere kosten
Britse bedrijven in een brede waaier van sectoren hebben echter gewag gemaakt van problemen en vertragingen door de nieuwe controles en administratieve vereisten. Volgens hen brengt de brexit permanent hogere kosten met zich mee, met belangrijke gevolgen voor de bredere Britse economie.
De campagnegroep Best for Britain, die voor een blijvende band met de Europese Unie ijvert, zegt dat de Britse ondernemingen door de brexit geld verliezen en hogere kosten moeten maken. ‘Beloftes van een grotere handel met andere landen zijn evenmin uitgekomen’, aldus Naomi Smith, chief executive van Best for Britain.
De invoer van goederen uit China naar het Verenigd Koninkrijk steeg in drie jaar tijd met 66 procent tot 16,9 miljard pond. De invoer uit Duitsland daalde in dezelfde periode daarentegen met 25 procent tot 12,5 miljard pond.
‘China was de eerste grote economie die zich opnieuw van de pandemie kon herstellen’, luidt het. ‘China was ook het enige grote land dat vorig jaar groei in de wereldhandel realiseerde.’
‘Daarnaast werd de Chinese invoer in het Verenigd Koninkrijk eveneens gestimuleerd door een toename van de vraag naar elektrische goederen tijdens de lockdowns. De Duitse uitvoer werd anderzijds getroffen door de impact van de pandemie op de autoproductie.’
De Europese Unie blijft als geheel wel de grootste handelspartner voor het Verenigd Koninkrijk.
(lb)