Belgen hebben minder geld op zak; contactloos betalen wint aan populariteit

In België hebben de burgers nog gemiddeld 55,60 euro cash geld in hun portefeuille. Dat bedrag is onder de invloed van de coronacrisis duidelijk verminderd. Dit blijkt uit een studie van de bankenfederatie Febelfin, in samenwerking met Mastercard, Visa, Worldline en de Vrije Universiteit Brussel (VUB).

Voor de uitbraak van de coronapandemie bevatte de portefeuille van de gemiddelde Belgische burger nog een bedrag van 61,20 euro aan geldbiljetten en muntstukken.

Hygiëne

De onderzoekers moesten ook vaststellen dat 6 procent van de Belgen inmiddels nooit meer cash geld op zak heeft. Bij nog eens 42 procent is er bovendien sprake van een som van maximum 20 euro.

De studie benadrukte tevens dat het aantal cashbetalingen tijdens de pandemie sterk is afgenomen. Nog amper 13 procent van de Belgische consumenten zou transacties in cash geld nog als zijn favoriete betaalmiddel bestempelen, tegenover 16 procent voor de uitbraak van de coronapandemie.

Jongeren maken al langer gebruik van alternatieven voor cash betalingen, maar onder invloed van de uitbraak van het coronavirus blijkt vooral de leeftijdsgroep tussen vijfenzestig en vierenzeventig jaar het betaalmiddel de rug te hebben toegekeerd.

In die groep noemt nu nog slechts 9 procent cash zijn favoriete betaalmiddel. Dat heeft volgens Febelfin wellicht vooral met hygiënische overwegingen te maken.

Anderzijds blijkt dat de populariteit van contactloos betalen sterk is toegenomen. Er kan volgens Febelfin duidelijk gewag worden gemaakt van een definitieve doorbraak van de technologie in alle leeftijdscategorieën.

Trigger

‘De coronacrisis was duidelijk een trigger om de technologie uit te proberen’, aldus de onderzoekers. ‘In tegenstelling tot wat zou kunnen worden vermoed, is contactloos betalen met de kaart ook niet typerend voor de jongere generaties.’

Gewezen wordt ook op de beslissing van de banken om het maximumbedrag voor contactloze betalingen tot 50 euro per transactie op te voeren.

Ondertussen heeft 69 procent van de Belgische bevolking in een fysieke winkel minstens één keer contactloos met zijn bankkaart betaald. Eén jaar geleden, voor de uitbraak van de coronacrisis, was nog een niveau van 49 procent opgetekend.

Bij de mobiele betalingen in de fysieke winkel was er tijdens diezelfde periode sprake van een stijging van 30 procent naar 35 procent.

Wel blijkt voorlopig slechts 40 procent van de Belgen van mening te zijn goed vertrouwd te zijn met smartphone-betalingen in de fysieke winkel. Bij contactloos betalen is dat inmiddels al tot 70 procent opgelopen.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.