Cyberaanval op Amerikaanse pijpleiding zaait onrust op oliemarkten. Zitten de Russen erachter?

De olieprijs gaat omhoog na een cyberaanval op The Colonial Pipeline, een belangrijke brandstofpijpleiding in de Verenigde Staten. Verscheidene Amerikaanse media wijzen DarkSide met de vinger. Dat is een hackerscollectief dat mogelijk door Rusland aangestuurd werd.

De cyberaanval was gericht op de Colonial Pipeline, een pijpleiding die zich over een afstand van ruim 8.850 kilometer uitstrekt van de Golf van Mexico in het zuiden van de Verenigde Staten tot aan de oostkust van het land. Ze vond vorige vrijdag plaats via ramsomware, bevestigt Colonial Pipeline Company. Bij zo’n aanval proberen hackers eerst de servers of belangrijke computers te blokkeren en te versleutelen, waarna ze losgeld eisen voor de code.

De Colonial Pipeline – bron: Colonial Pipeline Company

Om de schade te beperken, haalde Colonial enkele IT- systemen offline. Dat had meteen grote gevolgen, want alle pijpleidingen werden daardoor stilgelegd. Zondag kondigde het bedrijf een heropstartplan aan, maar dat zou maar stapsgewijs gebeuren. Colonial Pipeline transporteert onder meer benzine, diesel en stookolie, a rato van ongeveer 2,5 miljoen vaten per dag. Het gaat om 45 procent van de brandstof die aan de Amerikaanse oostkust wordt verbruikt door meer dan 50 miljoen mensen. Ook het Amerikaanse leger is een belangrijke klant.

DarkSide

Volgens het persagentschap Bloomberg is de officiële versie maar de halve waarheid. De nieuwsdienst zegt dat de hackers donderdag al in Colonials systemen grasduinden en er ook in geslaagd zijn om data te stelen van het bedrijf. De hackers zouden deel uitmaken van een bende die zich DarkSide noemt en voor bijna 100 gigabyte aan gegevens heeft gestolen. Tegenover het bedrijf dreigden ze om deze gegevens publiek te maken. Ze eisten ook losgeld, maar het is niet duidelijk hoeveel.

De oliemarkten zijn er niet helemaal gerust op en stuurden de prijs voor een vat ruwe olie in een eerste reactie wat hoger. Een vat olie van de Noordzeesoort Brent werd 36 cent duurder en bereikte een niveau van 68,64 dollar. De prijs van een vat Amerikaanse WTI-olie steeg 33 cent, en kostte 65,23 dollar.

De Amerikaanse overheid heeft intussen de regionale noodtoestand uitgeroepen en versoepelt tijdelijk de regels voor het wegtransport van olieproducten. Dat moet dreigende tekorten voorkomen. Ook vervoer per trein hoort tot de mogelijkheden.

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste cyberaanval op essentiële diensten in de VS. Verscheidene Amerikaanse overheidsinstellingen werden eind vorig jaar geviseerd door hackers. Ook toen werd in de richting van Rusland gekeken als mogelijke aanstoker.

Vorige week werd België het slachtoffer van een cyberaanval. Het Belgische netwerk Belnet ging een tijdlang plat. (mah)

Lees ook: Cyberaanval op dag hoorzittingen Oeigoeren is toch wat toeval te veel

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.