Het laatste klimaatrapport is genadeloos: de opwarming van de aarde versnelt. Alle klimaatplannen focussen op minder CO2 verbruiken, maar er is ook een alternatief. Technologische vooruitgang kan CO2 ook sneller neutraliseren.
Als we niet snel in actie komen, staat het water ons sneller dan verwacht aan de lippen: dat is de conclusie van het meest recente klimaatrapport. Zelfs als we nu alle zeilen bijzetten, gaat de globale temperatuur omhoog. Minder CO2 produceren is dus onvoldoende, we moeten op zoek naar andere technologie. Ernest Moniz, voormalig minister voor Energie onder Barack Obama, stelt in een rapport dat ook CO2 neutraliseren een optie kan zijn.
Genetische manipulatie
Het klinkt misschien ietwat futuristisch, maar CO2 wordt de hele tijd opnieuw opgenomen in de aarde. Volgens Moniz kunnen we die natuurlijke krachten technologisch verbeteren om ze beter en sneller hun werk te laten doen. Genetische manipulatie van planten dus.
Moniz heeft met zijn Energy Future Initiative, een NGO die zich bezighoudt met biohacken om de klimaatopwarming tegen te gaan, een uitgebreid rapport over geschreven. Zo heeft hij het onder andere over de algen (zogenaamd fytoplankton) in onze oceanen. Die worden al enkele jaren gezien als de grote belofte in de strijd tegen global warming. Zij zetten namelijk CO2 om in zuurstof: kunstmatig algenvelden aanplanten is volgens Moniz dan ook een van de elementen in het globale klimaatplan.
CO2 opsluiten
Naast genetische manipulatie schuift het rapport van EFI nog enkele hoogtechnologische oplossingen naar voren. Zo stelt hij voor om CO2 uit de lucht te plukken en samen te duwen in alkalische materialen. Die laten het CO2 vervolgens langzaam los. Ook CO2 opsluiten in ondergrondse geologische formaties, is een optie.
Het is niet de bedoeling van Moniz en EFI, zo zegt hij ook in het rapport, om de inspanningen tegen meer CO2-uitstoot te verminderen. Als die maatregelen echter onvoldoende blijken, kan CO2 vangen en neutraliseren een complementaire oplossing zijn. Of regeringsleiders even enthousiast zijn over Moniz zijn plan, lijkt twijfelachtig. Om zijn plan uit te voeren, is namelijk 10,3 milard dollar nodig, gespreid over tien jaar.