Studie: ‘Brexit heeft City of London zwaarder geraakt dan verwacht’

Meer dan vierhonderd financiële bedrijven hebben onder invloed van de Brexit activiteiten en personeel vanuit het Verenigd Koninkrijk naar locaties in de Europese Unie overgeheveld. Daarbij is ook een bedrag van ongeveer 1.000 miljard pond aan activa betrokken. Dat is de conclusie van een rapport van de denktank New Financial.

Volgens de onderzoekers vormen de verkregen cijfers echter een onderschatting van de reële schade. Bovendien wordt opgemerkt dat de situatie wellicht nog erger zal worden, aangezien de impact van de Brexit zich over een langere periode zal uitspreiden. 

Toegang

‘De Europese Unie heeft het Verenigd Koninkrijk bij de Brexit weinig directe markttoegang voor financiële diensten geboden’, zeggen de onderzoekers. ‘Deze activiteiten waren niet opgenomen in de nieuwe handelsovereenkomst tussen beide partijen die in januari in voege is getreden. Het is ook weinig waarschijnlijk dat de Britse financiële sector nog op een betere toegang tot de Europese Unie zal mogen hopen.’

‘Het is voor de industrie dan ook misschien beter de geleden schade te slikken en zich te concentreren op een herschikking van zijn activiteiten in het Verenigd Koninkrijk. Daardoor kan de sector ervoor zorgen zich beter af te stemmen op de unieke aard van de Britse financiële dienstverlening.’

Volgens de studie zijn ongeveer 7.400 financiële banen uit het Verenigd Koninkrijk verhuisd of in nieuwe centra in de Europese Unie gecreëerd. Een aantal bankiers zou daarbij hebben erkend dat een aantal verplaatsingen van personeel door de reisbeperkingen van de coronapandemie nog zijn vertraagd.

In totaal zouden 440 financiële entiteiten hun activiteiten naar een locatie buiten het Verenigd Koninkrijk hebben verplaatst. ‘Dat is meer dan eerder werd verwacht’, voeren de onderzoekers nog aan. ‘Dat cijfer ligt ook gevoelig hoger dan de 269 verhuizingen die New Financial twee jaar geleden in een eerdere studie had gesuggereerd.’ 

New Financial zegt te geloven dat in werkelijkheid wellicht meer dan 500 financiële bedrijven hun activiteiten vanuit het Verenigd Koninkrijk naar de Europese Unie hebben overgeheveld. Dublin was met 135 operaties de belangrijkste bestemming van deze beweging, gevolgd door Parijs (102), Luxemburg (95), Frankfurt (63) en Amsterdam (48).

Handelsoverschot

Verder wordt opgemerkt dat banken door de Brexit meer dan 900 miljard pond aan activa van Groot-Brittannië naar de Europese Unie hebben verplaatst. Bij verzekeraars en vermogensbeheerders zou er nog eens sprake zijn van meer dan 100 miljard pond.

‘We verwachten dat Frankfurt op het gebied van activa op de langere termijn de winnaar zal worden’, aldus de onderzoekers. ‘Parijs daarentegen zal in termen van tewerkstelling uiteindelijk de grootste begunstigde zijn.’ Dat Amsterdam sinds januari Londen heeft vervangen als het grootste handelscentrum voor aandelen in Europa, is tot nu toe het meest zichtbare teken van de Brexit in de financiële wereld.

De studie verwacht anderzijds dat driehonderd tot vijfhonderd kleinere financiële bedrijven van de Europese Unie een permanent kantoor in het Verenigd Koninkrijk zullen openen. Dat is veel minder dan de algemene prognoses, die gewag hadden gemaakt van ongeveer duizend ondernemingen.

New Financial zegt nog dat de stad Londen in de nabije toekomst het dominante financiële centrum van Europa zal blijven, maar wel wordt gewaarschuwd voor een afbrokkelende invloed. ‘Daardoor zal ook het jaarlijkse Britse handelsoverschot van 26 miljard pond in financiële diensten met de Europese Unie afnemen’, aldus nog de studie.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.