Italië weert (alweer) cruiseschepen uit centrum Venetië

Cruiseschepen zullen binnenkort niet meer boven de oude piazza’s van Venetië uittorenen. De Italiaanse regering heeft nu het licht op groen gezet voor een verbod op de giganten in de buurt van het stadscentrum. 

Tijdens een kabinetsvergadering, die woensdagavond plaatsvond, is overeengekomen dat zowel grote passagiersschepen als containerschepen niet meer mogen aanmeren in de buurt van het historische centrum van Venetië. 

De Italiaanse minister van Cultuur Dario Franceschini maakte het nieuws bekend in een tweet waarin hij zegt dat het besluit tegemoetkomt aan het verzoek van Unesco, de organisatie van de Verenigde Naties die zich onder meer ontfermt over cultuur, om cruiseschepen te weren. 

‘Een juiste beslissing, waar jaren op is gewacht: de Italiaanse ministerraad keurt een wetsdecreet goed dat bepaalt dat de laatste aanmeerplaatsen van de grote schepen in Venetië buiten de lagune moeten worden gepland en gerealiseerd, zoals gevraagd door Unesco’, tweette Franceschini. 

Volgens critici tasten de golven die de schepen veroorzaken de fundamenten aan van de gebouwen in het historische centrum, dat regelmatig overstroomt en waardoor iconische plaatsen zoals het San Marcoplein onder water komen te staan. Venetianen protesteren al jaren tegen de cruiseschepen in hun stad via petities. 

Vorig verbod opgeheven

Een aanvaring tussen een cruiseschip en een toeristenboot in 2019 verhitte de gemoederen. Het schip raakte een steiger op het Giudeccakanaal en botste daarna op de andere boot. Bij het ongeluk raakten vier passagiers gewond. ‘We zeggen al acht jaar dat er geen grote schepen meer door het kanaal van Giudecca moeten varen. Dit laat het nogmaals zien’, zei de burgemeester van Venetië toen. 

Na het ongeval drong de burgemeester er bij de autoriteiten op aan om de nodige stappen te nemen zodat cruiseschepen het alternatieve Vittorio Emanuele III-kanaal moeten gebruiken. Hoewel de Italiaanse regering al in 2013 schepen met een gewicht van meer dan 96.000 ton had geweerd uit het Giudeccakanaal, werd die wet later door een regionale rechtbank ongedaan gemaakt. (evb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.