6 voortekenen dat Frankrijk zich voorbereidt op nieuwe oorlog

De Franse natie zou haar leger klaarstomen voor – onder meer – een grondtroepenoorlog. Na een decennium getekend door counter-insurgency campagnes waait er een andere wind in Parijs. Volgens The Economist zijn er verschillende voortekenen dat een conflict met hoge intensiteit in de maak is. Business AM lijst de zaken op die aanleiding geven dat te denken.

1. Oefening Orion

‘Orion’ is een gevechtsoefening die gepland is in 2023. Het is een grootscheepse divisie-exercitie die meerdere dagen zal duren, waarschijnlijk vanuit kampen in Suippes, Mailly en Mourmelon.

Alle Franse militaire capaciteiten zullen worden ingezet op een schaal die decennialang niet is getest. Orion omvat commandoposttrainingen, hybride scenario’s, simulaties en brandweeroefeningen.

Ongeveer 10.000 soldaten zouden eraan deelnemen. Daarnaast spelen luchtmacht en marine een rol. Ook Belgische, Britse en Amerikaanse strijdkrachten zouden participeren.

2. Visie voor 2030

In zijn vorig jaar gepubliceerde strategische visie voor 2030 schetste generaal Thierry Burkhard, het hoofd van het Franse leger, de noodzaak om zich voor te bereiden op ‘conflicten met een hoge intensiteit’. Dat wil zeggen: conflicten van staat versus staat.

“We moeten ons absoluut voorbereiden op een gevaarlijkere wereld”, zei Burkhard tegen The Economist. Dit vereist wat hij noemt een “verharding” van het landleger.

Momenteel heeft Frankrijk 5.100 troepen in de Sahel als onderdeel van Barkhane. Toekomstige operaties “zouden brigades kunnen omvatten, of een divisie”, wat neerkomt op 8.000 tot 25.000 soldaten.

3. Sahel-ervaring als ommekeer

De afgelopen tien jaar hebben Franse troepen zich toegelegd op de counter-insurgency campagnes en de strijd tegen het terrorisme. Zowel in eigen land (Opération Sentinelle) als in het buitenland: Opération Barkhane in de Sahel. De Sahel-ervaring is volgens Burkhard “ontegensprekelijk een echte troef”.

In een uitgestrekt gebied van semi-aride struikgewas nemen soldaten en speciale eenheden deel aan risicovolle gevechtsoperaties. Deze vormen zowel technisch als tactisch een uitdaging. Er vielen sinds 2013 57 dodelijke slachtoffers.

Barkhane is een zeer asymmetrisch conflict, waarin de Fransen luchtoverwicht hebben. Dit zonder communicatie-interferentie of dreiging van drones, raketten of cyberaanvallen. Maar: what doesn’t kill you makes you stronger. De Sahel heeft het Franse leger meer skills opgeleverd.

4. Tien werkgroepen

In januari heeft de generale staf in alle stilte tien werkgroepen aangesteld. Deze werkgroepen onderzoeken in welke mate het land gereed is voor een intensieve oorlog. Franse generaals gaan ervan uit dat zij een tiental jaren hebben om zich hierop voor te bereiden.

De groepen houden zich bezig met zowat alles: van munitietekorten tot de veerkracht van de samenleving. Een voorbeeld van dat laatste? De vraag of burgers “bereid zijn het grootste aantal slachtoffers te accepteren dat we sinds de Tweede Wereldoorlog hebben gezien”, volgens een deelnemer.

Het angstbeeld van een oorlog op het hoogste niveau is nu zo wijdverbreid in het Franse militaire denken dat het scenario zijn eigen acroniem heeft: HEM, of ‘hypothèse d’engagement majeur’.

De vermoedelijke tegenstanders zijn niet bij naam genoemd. Analisten wijzen niet alleen op Rusland, maar ook op Turkije of een Noord-Afrikaans land. Libië misschien?

5. Modernisering leger

De kern van de Franse militaire modernisering is het Scorpion-programma. Dit project van 6,8 miljard dollar moet vrijwel alle gemotoriseerde en gepantserde eerstelijnsvoertuigen in het leger vervangen.

Scorpion moderniseert de Leclerc-tank uit het jaren 90-tijdperk en verbindt alle voertuigen via een nieuw digitaal netwerk met elkaar.

Het is de bedoeling dat de eerste volledig uitgeruste Scorpion-brigade tegen 2023 klaar is.

Rémy Hémez, een Franse officier en onderzoeker, zegt dat de uitrusting van het leger in de 15 jaar tussen 2010 en 2025 meer zal zijn veranderd dan in de vier decennia tussen 1970 en 2010.

6. Ruimtevaart

In september vorig jaar werd de Franse luchtmacht de ‘lucht- en ruimtevaartmacht’ gedoopt. Dit nadat eerder al een nieuw militair ruimtevaartcommando in Toulouse was opgericht.

Intussen heeft Frankrijk zijn eerste militaire oefeningen uitgevoerd in de ruimte.

Conclusie: uitgaven

Toen president Emmanuel Macron in 2017 werd verkozen, was er binnen de strijdkrachten aanvankelijk twijfel over zijn liefde voor het leger (lees: liefde voor militaire uitgaven).

Nadat hij een ronde van kortetermijnbezuinigingen had opgelegd, kreeg hij publiekelijk ruzie met generaal Pierre de Villiers, toen hoofd van de gezamenlijke stafchefs. Dit zette de generaal ertoe aan ontslag te nemen.

Sindsdien heeft Macron zich echter gehouden aan zijn campagnebelofte om serieus in zijn soldaten te investeren. De jaarlijkse uitgaven zullen tegen het einde van de periode op 50 miljard euro uitkomen. Dit is 46% meer dan in 2018. Uitgaven die, zo blijkt, grootse plannen financieren. (fc)

Lees ook:

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.