Virginia is de 23ste Amerikaanse staat geworden en de eerste in het zuiden van de Verenigde Staten die de doodstraf afschaft. Gouverneur Ralph Northam wees onder andere op de raciale vooroordelen bij executies.
Virginia, dat in zijn 413-jarige geschiedenis meer mensen heeft geëxecuteerd dan eender welke andere Amerikaanse staat, maakte woensdag komaf met de doodstraf. Sinds zijn oprichting executeerde de staat in totaal bijna 1.400 mensen.
‘Vorige eeuw werden waren 296 van de 377 gevangenen die Virginia executeerde voor moord – bijna 79 procent – zwart’, aldus Northam. ‘Vandaag is er geen plaats voor de doodstraf in deze staat, in het zuiden en in dit land’, zei de Democratische gouverneur tijdens een ceremonie in de gevangenis van Greensville, eraan toevoegend dat de afschaffing ‘goed en juist’ is.
Northam verwees ook naar de zaak van Earl Washington jr., een zwarte man die in 1984 tot de doodstraf veroordeeld werd en die in 2000 werd vrijgesproken door nieuwe DNA-bewijzen. ‘Het systeem heeft toegelaten dat een onschuldige veroordeeld werd voor moord. En als mijnheer Washington de enige persoon was die, naar ons weten, gered is kunnen worden van de doodstraf in Virginia, kunnen we dan zeker zijn dat er niet nog anderen waren?’
De enige twee ter dood veroordeelden die Virginia op dit ogenblik nog telt, beiden zwarte mannen, zullen het vonnis nu omgezet zien in levenslange gevangenisstraffen. Afgelopen jaar werden er in de Verenigde Staten zeventien mensen geëxecuteerd. Dertien daarvan werden in de laatste maanden van de regering-Trump geëxecuteerd, schrijft The New York Times.
De laatste executie in Virginia dateert van 2017, toen William Morva een dodelijke injectie kreeg na een schietpartij waarvan een sheriff en een ziekenhuisbewaker het slachtoffer werden. De doodstraf blijft legaal in 27 Amerikaanse staten, hoewel sommige staten het vonnis in de praktijk niet meer voltrekken. Van de 194 leden van de Verenigde Naties hebben er 170 de doodstraf afgeschaft.
Lees ook: 10 jaar Arabische Lente: Egypte executeert 152 mensen in een jaar tijd