Chinese hackers nemen Oeigoerse activisten en journalisten in het vizier in landen als Turkije, de Verenigde Staten, Australië, Canada, Syrië en Kazachstan. Dat heeft Facebook bekendgemaakt.
‘Ze richtten zich op activisten, journalisten en dissidenten onder Oeigoeren en andere moslimminderheden uit Xinjiang in China die voornamelijk in het buitenland wonen in Turkije, Kazachstan, de Verenigde Staten en andere landen’, laat Facebook weten in een bericht.
De hackers gebruikten valse Facebook-accounts en maakten in sommige gevallen nieuwswebsites na die populair zijn bij Oeigoeren om hun doelwitten te verleiden op de links te klikken. Zo konden de hackers heimelijk spionagesoftware op hun computers en mobiele telefoons installeren.
‘Deze groep gebruikte nepaccounts op Facebook om fictieve personages te creëren die zich voordeden als journalisten, studenten, mensenrechtenverdedigers of leden van de Oeigoerse gemeenschap om vertrouwen op te bouwen bij mensen die ze op het oog hadden en hen te verleiden op kwaadaardige links te klikken’, aldus Facebook.
500 slachtoffers
Intussen heeft Facebook de valse accounts verwijderd en de domeinen die malware verspreidden geblokkeerd. De ongeveer 500 slachtoffers werden op de hoogte gesteld door het sociale netwerk dat hackers toegang hadden gekregen tot hun accounts.
Volgens de onderzoekers van Facebook staan de hackers bekend als ‘Earth Empusa’ of ‘Evil Eye’ onder cyberbeveiligers. Hoewel er geen directe banden tussen de hackers en de Chinese regering werden gevonden, zegt FireEye – een gerenommeerd beveiligingsbedrijf dat aan het onderzoek meedeed – ervan overtuigd te zijn dat Peking op de hoogte was.
De Oeigoeren zijn een islamitische minderheidsgroep in het noordwesten van China. Meer dan 1 miljoen van hen worden volgens mensenrechtenorganisaties opgesloten in een uitgebreid netwerk van straf- en detentiekampen. Peking spreekt zelf van ‘opleidingscentra’ die extremisme en terrorisme moeten tegengaan.
Sanctiestrijd
Afgelopen maandag nam de Europese Unie voor het eerst sinds 1989 sancties tegen China omwille van de mensenrechtenschendingen in het land. Die viseren vier Chinese functionarissen en een instelling voor hun betrokkenheid bij wandaden tegen Oeigoeren.
China sloeg prompt terug door sancties uit te vaardigen tegen tien Europese parlementsleden, verschillende onderzoeksinstellingen en 27 Europese ambassadeurs. Onder meer het Belgische Kamerlid Samuel Cogolati (Ecolo) staat op de lijst. Ook het Politiek en Veiligheidscomité van de EU en de subcommissie Mensenrechten van het Europees Parlement werden gesanctioneerd. (evb)
Lees ook: Half miljoen Oeigoeren gedwongen katoen te plukken in China