Bart Verhaeghe en Vincent Mannaert, het sterke duo van Club Brugge, hebben uitzicht op tientallen miljoenen euro’s als ze bij de aangekondigde beursgang een deel van hun belang in de club verkopen. Dat blijkt uit een financiële doorlichting door Business AM.
Vooral manager Vincent Mannaert doet daarbij een gouden zaak, want voor zover bekend stak hij maar een beperkt deel van zijn eigen centen in de club. Verhaeghe pompte in het najaar van 2012 15 miljoen euro in de club, samen met bevriende ondernemers als Jan Boone, de topman van de beursgenoteerde koekjesbakker Lotus Bakeries. Dat is nog steeds de huidige financiële basis van Club Brugge.
Hoe ziet het aandeelhouderschap er momenteel uit? Op basis van de publiek beschikbare cijfers kom je tot de volgende verdeling:
Bart Verhaeghe 69,88%
Vincent Mannaert 17,47%
Peter Vanhecke 3,64%
Jan Boone 3,33%
Tieltse ondernemers 2,32%
Frank Bamelis 1,67%
Dirk Van Tornhaut 1,67%
De beurswaarde van Club Brugge kan volgens een rudimentaire schatting door De Tijd rond 233 miljoen euro liggen. Het belang van Bart Verhaeghe is dan virtueel 163 miljoen euro waard en dat van Vincent Mannaert bijna 41 miljoen euro. Zelfs als ze bij de beursgang maar een deel van hun belang verzilveren, hebben ze dus uitzicht op meerdere tientallen miljoenen euro’s.
Financieel hart klopt in hartje Brussel
De huidige eigendomsstructuur van Club Brugge loopt via een waterval aan vennootschappen.
- Volgens de recentste publieke informatie zijn er 3.059 aandelen van Club Brugge. Het overgrote deel, 2.774 stuks of ongeveer 91 procent, zit bij Ourson Sports, een vehikel gecontroleerd door voorzitter Bart Verhaeghe. De rest van de aandelen is in handen van bevriende ondernemers, met Frank Bamelis (Senior Assist) wellicht als bekendste.
- De hoofdzetel van Ourson Sports ligt niet in Brugge, maar in hartje Brussel: in een pand aan het prestigieuze Warandepark op wandelafstand van de Wetstraat. Het gaat om het gebouw waar ook de denktank Itinera, een ander project van Verhaeghe, gevestigd is.
- Ourson Sports is de Belgische erfopvolger van de gelijknamige Luxemburgse vennootschap Ourson. De nieuwswebsite Apache onthulde in mei 2013 dat er een Luxemburgse constructie achter de overname van Club Brugge zat. In 2015 maakte Verhaeghe Ourson helemaal Belgisch.
- Ourson Sports heeft twee aandeelhouders. Grizzly Sports, dat Verhaeghe eveneens van Luxemburg naar België haalde, is verreweg de grootste partij en is overigens ook in het pand aan het Warandepark gevestigd. Het vehikel Boonus van Jan Boone is de minderheidsaandeelhouder.
- Graven we nog dieper, dan blijkt dat ook Grizzly twee aandeelhouders heeft: Bart Verhaeghe voor 80 procent (via de vennootschap LakeSprings) en Club-manager Vincent Mannaert voor de overige 20 procent (via zijn vennootschap Vincere Consulting). Eind 2012 raakte al via Sport/Voetbalmagazine bekend dat Verhaeghe een deel van zijn aandelen aan een vriendenprijs naar manager Vincent Mannaert toeschoof, om Mannaert lang aan de club te binden.
- Na de tandem Verhaeghe-Mannaert is niet Jan Boone de grootste aandeelhouder van Club Brugge, maar de Cypriotische vennootschap Gigawire Investments van durfkapitalist Peter Vanhecke.
Wat gebeurt er bij de beursgang?
- Club Brugge maakte bekend dat Grizzly Sports de verkopende partij wordt. Op basis van het statement van de club is af te leiden dat het aandeelhouderschap voorafgaand aan de beursgang wat vereenvoudigd wordt, met Grizzly als centrale vennootschap.
- De vertrouwde namen keren terug. ‘Grizzly Sports is een vehikel waarvan Bart Verhaeghe, Vincent Mannaert, Jan Boone en Peter Vanhecke de belangrijke aandeelhouders zullen zijn en die samen, voorafgaand aan de beursgang, 94,34 procent van de aandelen in hun bezit zullen hebben’, zegt Club Brugge. De ‘grote vier’ bundelen dus al hun belangen in Grizzly, wat het tussenvehikel Ourson overbodig maakt.
- Conclusie? Een select kransje, met het leidende Clubduo Verhaeghe-Mannaert op kop, kan ruim acht jaar na zijn intrede straks langs de kassa passeren en een deel van zijn aandelen verzilveren.
(mah)