‘FC Barcelona is virtueel failliet’

Voor de Spaanse voetbalclub FC Barcelona is 7 maart een cruciale datum. En deze keer niet op het voetbalveld, maar in het stemhokje. Het is namelijk de dag van de voorzittersverkiezing. Met Joan Laporta, Victor Font en Toni Freixa staan drie compleet verschillende kandidaten tegenover die de toekomst van de mythische Catalaanse club de komende jaren zullen bepalen.

Het gaat niet goed met voetbalgrootmacht FC Barcelona. In de competitie staan ze pas op een vierde plaats, negen punten achter leider Atlético Madrid. Het is dertien jaar geleden dat de club buiten de top twee eindigde in La Liga. Bovendien slikte het recent zowel in in de Copa del Rey (2-0 tegen Sevilla) als in de Champions League (1-4 tegen PSG) een pijnlijke nederlaag, waar Barça voor twee aartsmoeilijke terugwedstrijden staat.

Ontevreden Messi en schuldenberg

Maar ook naast het veld is het allerminst rustig. Deze zomer was er de hele hetze met sterspeler Lionel Messi die wou vertrekken. Voor de goede vrede – en het exuberante loon – besloot het Argentijnse godenkind uiteindelijk toch nog een jaar te blijven.

Daarnaast sleep FC Barcelona ook nog een schuld met zich mee van zo’n 1,2 miljard euro. Die schuld kan grotendeels gezien worden van een ‘cadeautje’ van Josep Maria Bartomeu, de vorige voorzitter die eind oktober 2020 na aanhoudende kritiek opstapte.

Joan Laporta, Toni Freixa of Victor Font

En dus is het tijd voor een nieuwe wind bij de Blaugrana, of toch niet helemaal? Zo was Joan Laporta al voorzitter van 2003 tot 2010 tot hij uit de gratie was gevallen door zijn dictatoriale trekjes binnen het bestuur van de club. Bovendien was uitgelekt dat zijn familie nauwe banden had met dictator Francisco Franco, iets wat moeilijk verteerbaar is binnen de Catalaanse club.

Toni Freixa begon indertijd als bestuurslid bij Barcelona onder Laporta, maar blijf ook bij diens opvolgers en vijanden Sandro Rosell en Josep Maria Bartomeu aan boord. Victor Font is enigszins een buitenbeentje want als zakenman is hij nooit rechtstreeks betrokken geweest aan de club.

Schuldenberg

Wat echter het meest opvalt onder de heren is hun verschillende visie op de enorme schuld die FC Barcelona met zich meedraagt. In een interview met de BBC is Font de enige die het woord bankroet in de mond durft nemen. “Technisch gezien zijn we dat wel. We zijn veel geld schuldig en een groot deel daarvan zijn kortlopende schulden”, zegt hij.

Laporta en Freixa relativeren de financiële situatie door ze te vergelijken met andere clubs of Barcelona zelf in het verleden. Hun mirakeloplossing bestaat erin om “de uitgaven te beheersen, de schuld te herstructureren en nieuwe inkomsten te genereren”.

Buitenlandse investeerders of socio’s?

Dat een instituut als FC Barcelona ook echt failliet zal gaan, lijkt zo goed als onmogelijk. Toch wachten er de club vermoedelijk enkele magere jaren qua resultaten. Een andere mogelijkheid om uit de financiële malaise te raken, is om op zoek te gaan naar externe investeerders.

Barça is al een van de weinige voetbalclubs ter wereld namelijk in handen van de fans. Iets meer dan 150.000 socio’s zijn samen hoofdaandeelhouder van de club. Daarvoor betalen ze allemaal jaarlijks 144 euro. Het zijn dan ook die socio’s die stemrecht hebben in de voorzittersverkiezingen.

Er zelfs nog maar denken om aan dat systeem te raken, staat in Camp Nou bij de meeste fans gelijk aan heiligschennis. Zowel Joan Laporta als Toni Freixa zijn dan ook zware tegenstanders van het verkopen van een deel van de aandelen van FC Barcelona.

Victor Font daarentegen ziet dat wel als een oplossing. “Ons project is van mening dat het een logisch concept is om 49 procent van bepaalde activa die we hebben te verkopen in ruil voor broodnodige fondsen”, legt hij uit aan de BBC. “Door strategische partners binnen te halen om ons te helpen verschillende delen van het bedrijf te ontwikkelen met een plan om miljoenen fans over de hele wereld te bereiken, kan kapitaal in de club worden gebracht. Het is logisch en we hebben de afgelopen jaren aan vergelijkbare ideeën gewerkt.”

Font benadrukt wel dat hij dit zeker niet ziet als een snelle overhaaste manier om de financiële put van Barcelona te dichten.

Joan Laporta favoriet

Maar uiteindelijk zullen het de socio’s zijn die beslissen wie de volgende voorzitter van FC Barcelona wordt. Zowat alle polls verwachten dat die massaal op Joan Laporta zullen stemmen.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.