Julian Assange komt niet op borgtocht vrij

Een rechtbank in Westminster heeft de vraag van WikiLeaks-oprichter Julian Assange om op borgtocht vrij te komen geweigerd. De rechter oordeelde dat er een risico bestaat dat Assange het Verenigd Koninkrijk ontvlucht.

De uitspraak van de rechter is een domper op de feestvreugde nadat eerder deze week werd beslist dat Assange niet aan de Verenigde Staten (VS) wordt uitgeleverd.

Syndroom van Asperger

Volgens de rechter is de kans reëel dat de oprichter van WikiLeaks het VK ontvlucht om te vermijden dat hij alsnog wordt uitgeleverd aan de VS. Die hebben immers beroep aangetekend tegen de weigering om Assange uit te leveren.

Assange moet dus in de Belmarsh-gevangenis in het VK blijven terwijl hij wacht op een uitspraak in beroep. Tijdens een hoorzitting pleitte Edward Fitzgerald, de advocaat van Assange, nog voor een huisarrest.

Voorts had de advocaat het over de mentale gezondheid van zijn cliënt. Experts hebben eerder al bevestigd dat Assange leidt aan depressies en het syndroom van Asperger.

Ontslag Amerikaanse hoofdaanklager

De 49-jarige man wordt beschuldigd van maar liefst 18 misdrijven tegen de VS, waaronder het verzamelen en openbaar maken van gevoelige militaire rapporten over de oorlogen in Irak en Afghanistan. Assange riskeert een levenslange gevangenisstraf.

In Washington is er weliswaar een belangrijke wijziging gebeurd die een niet te onderschatten impact kan hebben op de rechtszaak tegen de klokkenluider. Zachary Terwilliger, de openbare aanklager voor het Oostelijke District in Virginia en hoofdaanklager in de zaak tegen Assange, heeft dinsdag zijn ontslag aangekondigd. In een interview met de Amerikaanse radiozender NPR stelde hij zichzelf openlijk de vraag of president-elect Joe Biden de procedure tegen Assange zal verderzetten.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.