Cyberaanval op Amerika treft ook Atoomagentschap, Microsoft en Belgisch doelwit

Stilaan wordt de enorme schaal duidelijk van de cyberaanval eerder deze week op Amerikaanse overheidsinstellingen en bedrijven. Volgens Microsoft, dat zelf met digitale indringers kampte, viseerden de hackers ook België.

Microsoft identificeerde meer dan 40 klanten – bedrijven en organisaties – die het doelwit waren van de gecoördineerde en erg geavanceerde hackersaanval.

Ongeveer 80 procent bevindt zich in de Verenigde Staten, zo maakte Microsoftvoorzitter Brad Smith in een blogpost bekend. Maar daarnaast richten de cyberspionnen zich ook op België, Spanje, het Verenigd Koninkrijk, Canada, Mexico, Israël en de Verenigde Arabische Emiraten. De doelwitten waren IT- en cybersecuritybedrijven, overheden, NGO’s. Ook Microsoft zelf werd getroffen door de hacking, zo erkende de techreus.

Atoomagentschap

Volgens Politico drongen de hackers ook binnen bij de National Nuclear Security Administration (NNSA) – zeg maar het Amerikaanse Atoomagentschap – van het ministerie van Energie. Er zouden evenwel geen nucleaire geheimen zijn gestolen.

Eerder rapporteerden Amerikaanse media dat de Amerikaanse ministeries van Handel, Financiën, Binnenlandse Veiligheid, Defensie en Buitenlandse Zaken getroffen zijn. De inbreuken gebeurden onder meer door het plaatsen van ’trojaanse paarden’ in de veelgebruikte software van het Amerikaanse SolarWinds.

De Amerikaanse overheid vermoedt dat Rusland achter de cyberaanval schuilt en wijst naar het het hackerscollectief Cozy Bear, waarvan al langer het vermoeden bestaat dat die door de Russische veiligheidsdiensten gerund wordt. Maar het Kremlin wijst alle beschuldigingen van de hand.

Quid Trump

De cyberaanval komt er in een periode waarin zittend president Donald Trump zich alleen lijkt te bekommeren om zijn verlies in de verkiezingen en de overgang naar komend president Joe Biden bemoeilijkt. Bovendien heeft Trump verscheidene toplui, waaronder zijn minister van Defensie en het hoofd cyberveiligheid, recentelijk de laan uitgestuurd.

Onder meer senator Mitt Romney, niet meteen de beste vriend van Trump maar wel eveneens Republikein, roept de president op tot een reactie.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.