Reisgigant TUI krijgt voor de derde keer dit jaar miljardensteun

De Duitse reis- en vliegmaatschappij TUI heeft private investeerders en de Duitse overheid kunnen overtuigen om het voor een derde keer te redden.

De reisorganisatie krijgt een steunpakket van 1,8 miljard euro. Ongeveer 1,1 miljard daarvan komt van de Duitse overheid.

In maart ontving TUI een eerste pandemiekrediet van 1,8 miljard euro. In augustus werd een bijkomend stabilisatiepakket van 1,2 miljard euro overeengekomen met de regering.

Kunstmatige beademing

De reissector overleeft de pandemie louter door het staatsinfuus. Andere giganten zoals Lufthansa en FO Group kregen ook al miljarden krediet van het Duitse ‘stabilisatiefonds’. Vooral luchtvaart is ook zonder corona een sector die kunstmatig in leven gehouden wordt. De luchtvaart is historisch vrijgesteld van het betalen van belastingen op kerosine, en er zijn geen heffingen op vliegtickets, zoals er bijvoorbeeld in het treinverkeer wel zijn.

De oppositie roept dan ook om die staatssteun te linken aan bindende klimaatvoorwaarden en jobsbescherming, wat bij de genoemde reddingsoperaties nauwelijks het geval was.

De Duitse overheid legitimeert de blijvende steun door te wijzen op het feit dat de onderneming voor de pandemie winstgevend was. Bovendien is TUI ‘too big to fail’. De grootste reisorganisatie ter wereld stuurde vorig jaar 23 miljoen mensen op vakantie. Dat resulteerde in een omzet van ongeveer 19 miljard dollar. Het bedrijf stelde vorig jaar wereldwijd meer dan 70.000 mensen te werk. Onder de TUI-paraplu vallen onder meer 400 hotels en resorts, 18 cruiseschepen, 1.600 reisbureaus en 5 Europese luchtvaartmaatschappijen met ongeveer 150 vliegtuigen.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.