Je overweegt om aandelen te kopen, maar hoe begin je daar nu aan? In dit artikel vertellen we wat de meest belangrijke zaken zijn om op te letten. Ook informeren we jou over wat er nu precies nodig is om succesvol te worden in het aan- en verkopen van aandelen.
Is beleggen echt iets voor jou?
Voordat je start met het aankopen van aandelen, moet je zeker zijn dat beleggen echt wat voor jou is. Daarbij moet je jezelf een aantal zaken afvragen.
Ben je klaar voor de risico’s?
Als je iemand bent die helemaal niet van risico’s houdt, dan start je beter niet met beleggen in aandelen. Aandelen laten namelijk van alle klassieke beleggingsproducten de grootste koersschommelingen zien (volatiliteit). En dat hoeft dan niet eens te betekenen dat koersen op en neer gaan. Het kan ook gebeuren dat een koers keldert en nooit meer herstelt. In dat geval moet je als belegger dus een verlies slikken.
Natuurlijk zijn er wel een aantal zaken die je kan doen om verliezen te beperken. Het belangrijkste is om voldoende te verspreiden. Het spreekt voor zich dat een portefeuille met een tiental aandelen al een stuk minder riskant is dan eentje met één of twee aandelen. Als je echt efficiënt wil beleggen, dan is een portefeuille met minimaal twintig à dertig aandelen van bedrijven uit verschillende sectoren en landen aan te raden.
Is je beleggingshorizon voldoende lang?
Om ervoor te zorgen dat kortetermijngebeurtenissen niet te veel effect hebben op het resultaat, moet je beleggingshorizon voldoende lang zijn. De minimale tijd dat je jouw geld moet kunnen investeren ligt op zo’n vijf jaar. Maar het is nog beter om je geld voor minstens een jaar of tien vast te zetten. Uiteraard is jouw doelstelling niet het enige wat je hieromtrent moet bekijken. Ook je leeftijd, financiële, sociale en professionele situatie bepalen voor een deel je mogelijkheden.
Hoe betrokken kan je zijn?
Het is zeker niet nodig om 24/7 met je aandelen bezig te zijn. Toch moet je wel voldoende de actuele informatie betreffende de aandelen waarin je belegde in de gaten houden. Ben je een complete beginner? Dan is het zonder meer aan te raden om er niet in je eentje aan te beginnen. Lees je daarom op z’n minst heel goed in via geloofwaardige partijen.
De juiste aandelen kiezen
Ben je na bovenstaande te lezen en onderzoeken zeker dat je wilt beleggen in aandelen? Dan komt het moment dat je aandelen moet kiezen. Het eerste wat je moet doen, is koopwaardige aandelen zoeken. Koopwaardige aandelen zijn aandelen die goedkoop zijn en waarvan de koers laag ligt. Natuurlijk houd je daarbij wel rekening met de winstvooruitzichten van het bedrijf. Heb je koopwaardige aandelen voor ogen? Dan moet je kiezen welke je ook daadwerkelijk koopt. Laat je daarbij ook zeker leiden door diversiteit. Ideaal is om zo’n twintig à dertig aandelen in portefeuille te hebben. Maar tien à vijftien uit diverse landen en sectoren is al een goed begin met voldoende risicospreiding.
Starten met aandelen kopen
Met wat voor aandelen start je nu het best? Dividendaandelen zijn vaak een slimme keuze als je net begint met beleggen in aandelen. Het zijn aandelen die op vaste basis een dividend uitkeren. De reden waarom je het beste kiest voor dividendaandelen heeft vooral te maken met enkele van hun eigenschappen. Een bedrijf kan namelijk in de meeste gevallen enkel dividend uitkeren als ze voldoende winst maken. Daarbovenop geven dividendaandelen op termijn een erg goed rendement, wanneer je jouw dividend herinvesteert. In veel gevallen is starten met dividendaandelen dus niet alleen een simpele manier om te starten, je kan er ook veel geld mee verdienen op termijn en het risico ligt relatief laag.
Hoe worden transacties op de beurs uitgevoerd?
Als je aandelen wilt aan- of verkopen, moet je werken met een tussenpersoon. Dat is een bank of beursmakelaar (ook broker genoemd). Houd er rekening mee dat de kosten voor deze diensten onderling erg verschillend zijn. Heb je nog nooit eerder een beurstransactie uitgevoerd, dan opent de bank of beursmakelaar eerst een effectenrekening voor jou. Dat is de rekening waarop de aandelen die je koopt worden gestockeerd.
Welke gegevens moet je vermelden bij een beurstransactie?
- Het aandeel dat je wilt kopen of verkopen. Het is aan te raden om de ISIN-code van dat aandeel te vermelden. Zo voorkom je verwarring. De ISIN-code is een internationaal identificatienummer. Het wordt aan alle effecten (aandelen, obligaties, fondsen,…) toegekend.
- Wil je een aandeel kopen, dan moet je ook de beurs vermelden waar het aandeel noteert. Is het aandeel in meerdere beurzen genoteerd? Kies dan voor de beurs die in het land ligt waarvan het bedrijf afkomstig is.
- Geef vervolgens aan of je het aandeel wilt kopen of verkopen en om welk aandeel het precies gaat. Om dat aantal uit te rekenen, deel je het bedrag dat je wilt beleggen door de koers van het betreffende aandeel.
- Je kan ook een koerslimiet vastleggen waartegen je het aandeel wil kopen of verkopen. Op die manier voorkom je dat je het aandeel tegen een te hoge koers koopt of tegen een te lage koers verkoopt.
- Ook moet je een geldigheidsduur van een order bepalen. Als je order niet binnen die vastgestelde termijn wordt uitgevoerd, wordt hij automatisch geannuleerd.
- Mogelijk dien je ook een rekening aan te geven waarop men geld kan storten of heffen voor je beurstransacties.
Nog enkele adviezen
Als laatste geven we nog graag enkele adviezen mee. Sommige lijken misschien erg logisch, maar een gewaarschuwd mens is er twee waard.
- Beleg niet al je geld. Gebruik echt enkel geld dat je voor minimaal vijf jaar kunt missen. Hoewel je geld momenteel veel meer kan opleveren met beleggen dan wanneer je het op de bank plaatst, is natuurlijk ook het risico hoger.
- Laat je leiden door analyses, niet door je gevoel. Bij beleggen draait het om rationele beslissingen, gebaseerd op fundamentele data.
- Om op bovenstaande verder te gaan: als er onomstotelijke signalen zijn dat het moment is gekomen om je winst te nemen en je positie te verkopen, doe dat dan.
- Als starter is het noodzakelijk om de beurs te leren kennen. Blijf niet alleen op de hoogte van alles wat er reilt en zeilt op de financiële markt, maar vergroot ook je kennis van de beurs en specifieke beleggingsproducten.
- En als laatste: beleg enkel je eigen geld. Ga niet lenen om aan beleggen te beginnen.