Wat zorgt ervoor dat je beter bent dan de concurrentie? Tijdens een sollicitatiegesprek is het belangrijk om informatie te kunnen verstrekken over de redenen waarom je de perfecte persoon bent om in dienstgenomen te worden. Het is overigens niet ongewoon voor een werkgever om honderden sollicitaties te ontvangen van enthousiaste werkzoekenden die allemaal azen op die ene functie.
Werkgevers zullen over het algemeen dan ook beslissingen nemen ten aanzien van het in dienst nemen van nieuw personeel door de verschillende kandidaten die gesolliciteerd hebben naar een baan met elkaar te vergelijken, en in sommige gevallen zelfs door je te vragen om hen te helpen bij het maken van de beoordeling. In dat geval zul je vaak zelf aan moeten geven welke eigenschappen je anders maken dan anderen, of welke eigenschappen in het voordeel van het bedrijf aangewend zouden kunnen worden, als je in dienst wordt genomen.
Onderscheid jezelf van de andere sollicitanten
In de meeste gevallen zul je geen flauw idee hebben door welke personen je concurreren, wordt gevormd ten aanzien van een bepaalde functie, dus zal een werkgever met dit soort vragen je daadwerkelijk uit proberen te dagen om je sterke punten als werknemer samen te vatten en de nadruk te leggen op de voordelen die je zouden kunnen onderscheiden van de typische sollicitant voor een dergelijke baan.
Maak een lijst met de belangrijkste functie-eisen
Om te beginnen met de voorbereiding dien je de eisen die gesteld worden aan de vacante functie te analyseren die de hoogste prioriteit lijken te hebben. Een uitgebreide functiebeschrijving zoals die in een vacature op is genomen zal je immers een aantal aanwijzingen geven over de specifieke waarden die de onderneming waarden zoekt in een kandidaat. Op het moment dat de vacature je weinig aanknopingspunten te bieden heeft, dan kun je kijken of je een voor vergelijkbare vacante functie kunt vinden, bijvoorbeeld op een gerenommeerde banenwebsite. Zo kun je toch te weten komen of er een patroon te ontdekken valt in de voorkeuren van verschillende werkgevers die een dergelijke baan open heeft staan.
Vervolgens kun je een top vijf maken van de kwalificaties waar een ideale kandidaat aan dient te voldoen. Door deze lijst daarna te beoordelen en te proberen te denken aan de manier waarop je deze vaardigheden, kwaliteiten of kennis toe hebt gepast om een sterke bijdrage te leveren aan je huidige functie, tijden een stage, tijdens het verrichten van vrijwilligerswerk of bij het uitvoeren van schoolactiviteiten.
Hoe geef je een correct antwoord?
Tijdens een sollicitatiegesprek zul je bereid moeten zijn om naar een situatie te verwijzen waarin je je vermogen hebt gebruikt om bepaalde resultaten te kunnen boeken, of op welke wijze je je bedrijf hebt laten profiteren van je manier van handelen. Als begin van je antwoord zou je bijvoorbeeld een erkenning kunnen gebruiken als: “Natuurlijk ben ik niet op de hoogte van de andere sollicitanten die zich eveneens in deze banenpool bevinden, maar ik kan wel zeggen dat mijn vaardigheden met Excel vrij ver gevorderd zijn.Ik heb bijvoorbeeld complexe macro’s gemaakt van seizoensgebonden schommelingen in de verkoop en van de kosten die vervolgens mijn afdeling hebben geholpen om geld te besparen.”
Behalve de behandeling van de standaard functie-eisen moet je tijdens een sollicitatiegesprek eveneens proberen om een unieke sterke kant van jezelf toe te voegen aan je antwoord. Hiermee zul je immers voor een bedrijf een extra toegevoegde waarde met je meebrengen als je in dienst wordt genomen. Je zou bijvoorbeeld aan kunnen halen dat hoewel de kennis van vreemde talen niet in de vacature op is genomen, je deze toch graag wilt vermelden. Je spreekt immers vloeiend Spaans en Italiaans waardoor je prima in staat zult zijn om op een juiste manier te communiceren en relaties op te bouwen met Spaans- en Italiaanssprekende klanten.
Bereid je goed voor op het sollicitatiegesprek
Voordat je het sollicitatiegesprek gaat voeren, is het zeker aan te raden om je ruimschoots de tijd te gunnen voor een gedegen voorbereiding. Zo kun je niet alleen de punten kunnen repeteren die je aan wilt benadrukken tijdens dit belangrijke gesprek, maar ook kun je een lijst van je bijzondere vaardigheden en kennisgebieden uitwerken en printen. Een kopie van deze lijst breng je dan vervolgens mee voor je potentiële werkgever zodat hij, of zij, deze altijd terug kan lezen wanneer er iets aan zijn, of haar, aandacht is ontschoten (ook nadat het sollicitatiegesprek al is afgerond).