Hoe beantwoord je tijdens een sollicitatiegesprek vragen over een gat in je loopbaan?

Veel mensen die vandaag de dag gaan solliciteren hebben te kampen met een gat in hun arbeidsverleden of loopbaan. Hoewel dit niet automatische je kansen op werk zal verkleinen, moet je wel bereid zijn om dit probleem tijdens je sollicitatiegesprek te bespreken en wellicht te verduidelijken. Dit zal namelijk waarschijnlijk één van de eerste vragen zijn die een werkgever tijdens dit belangrijke gesprek aan je gaat stellen.

Hoe beantwoord je vragen over gaten in je loopbaan?

Een werkgever zal in de regel geïnteresseerd zijn in wanneer, waarom en hoe je vorige banen met elkaar verbonden waren. Deze informatie wordt overigens meestal in verband gebracht met de periode, zoals je die op je CV hebt vermeld, waarin je geen betaald werk hebt verricht.

Een werkgever zal dan ook erg nieuwsgierig zijn naar je motivatie voor het opzeggen van een baan, indien je op vrijwillig basis bent vertrokken, en de periode waarin je niet tot de beroepsbevolking behoorde. Je gesprekspartner tijdens een sollicitatiegesprek zal tevens graag meer willen weten over je situatie, bijvoorbeeld of je ontslagen bent of dat je zelf om je ontslag hebt gevraagd.

Voorbeelden van correcte antwoorden

Natuurlijk zal de beste manier om deze vraag te beantwoorden niet voor iedereen hetzelfde zijn. De manier waarop je dit gaat doen, zal afhankelijk zijn van een groot aantal factoren, zoals:

  • hoe je deze periode door hebt gebracht?
  • in welke mate je succesvol was tussen twee banen in?

Hieronder hebben we een paar manieren op een rijtje gezet om de gaten in je loopbaan op een positieve manier neer te zetten tijdens een sollicitatiegesprek: 

  • Indien dit mogelijk is, dan kun je alle constructieve dingen benadrukken die je in je vrije tijd hebt gedaan, in het bijzonder zaken die je als kandidaat in een positief daglicht zullen stellen. Hierbij kun je denken aan dingen uit je verleden die je karakter beter naar voren laten komen en die gerelateerd zijn aan de functie waar je voor solliciteert. Antwoorden als -“Ik heb de tijd genomen om mijn opleiding af te ronden,” “Ik bereidde me voor op het examen en behaalde daardoor uiteindelijk het diploma dat ik zo graag wilde hebben” of “Ik concentreerde me op mijn vrijwilligerswerk en ben een nieuw begeleidingsprogramma begonnen voor jongeren die woonachtig zijn in de grote stad” zijn voorbeelden die de positieve aspecten van de tijd dat je geen betaald werk verrichtte benadrukken. Deze antwoorden kunnen overigens allerlei uiteenlopende vaardigheden of kennisgebieden zijn die je je eigen hebt gemaakt in deze periode(s). 
  • Sommige kandidaten zullen een minder duidelijke begrensd verhaal kunnen vertellen. Misschien heb je een bepaalde tijd vrij genomen om persoonlijke redenen, zoals het omgaan met een persoonlijke- of familiale kwestie. Als je een probleem aan hebt gepakt en dit vervolgens weer is opgelost, dan je kun je dat verhaal uiteraard ook met je gesprekspartner bespreken. Je zou bijvoorbeeld aan kunnen halen dat je de tijd hebt genomen om te herstellen van een blessure of om te helpen bij de zorg voor een bejaarde ouder. De sleutel zal echter zijn om het probleem te beschrijven als een zaak uit het verleden dat geen rol meer zal spelen bij je productiviteit vandaag de dag. 
  • Als je de tijd nam om iets leuks te doen, zoals om een winter te gaan skiën, te gaan reizen door de Verenigde Staten of het onder de knie krijgen van een nieuwe sport, dan is het belangrijk om aan te tonen dat je een solide arbeidsethos had zowel voor als na de onderbreking van je loopbaan. Je moet bijvoorbeeld voorbeelden geven van hoe hard je gewerkt hebt aan belangrijke projecten, voor en na je verlofperiode. Het aanbieden van de referenties van leidinggevenden of werkgevers, die kunnen getuigen van het maken van lange werkdagen en een hoog energielevel, zijn een prima manier om je antwoord te staven. 
  • In het geval dat je ontslagen bent en als gevolg daarvan je een periode werkloos bent geweest, dan zul je je antwoord moeten kunnen staven met de redenen waarom er het personeelsbestand in moest krimpen en aantonen dat je een goede reputatie op had gebouwd. Indien je tijdens dit gat in je loopbaan vrijwilligerswerk hebt gedaan, een nieuwe vaardigheid hebt verworven om je kansen op de arbeidsmarkt te verhogen of je je tijd op een andere productiviteit hebt gebruikt, dan dien je deze informatie zeker te verwerken in je antwoord. 
  • Op het moment dat de hiaten in je CV het resultaat zijn van een ontslag, dan moet je bewijzen aan de werkgever dat de redenen hiervoor niet langer van invloed zullen zijn op je prestaties. Als er redenen zijn die niets met de vacante baan te maken hebben, dan kun je deze zonder probleem noemen. Je zou bijvoorbeeld kunnen zeggen: “Ik werkte als één van de belangrijkste personen binnen het bedrijf op dat moment en had moeite met het effectief beheren van de begroting. Om die reden heb ik dan ook besloten om terug te keren naar mijn eerste liefde, het onderwijs, waar ik eerder al in had uitgeblonken en u kunt zien dat mijn onderwijsbeoordelingen heel positief zijn geweest sinds dat moment.” Je kunt tijdens een sollicitatiegesprek ook wat tijd gebruiken om uit te leggen wat je geleerd hebt van het voorval en alle veranderingen die je in je houding, of je arbeidsethos, aan hebt gebracht. 

Verzamel zoveel mogelijk bewijzen

In alle gevallen waarin het nodig is om rekening te houden met een gat in je loopbaan, moet je zoveel mogelijk concreet bewijs voorleggen van je succes in de functie die vooraf is gegaan hieraan. Je kunt bovendien je prestaties benadrukken door te verwijzen naar situaties waarin je tussen twee banen in, specifieke acties hebt ondernomen en de resultaten die je hiermee hebt weten te boeken. Benadruk bijvoorbeeld op welke manier je onderneming profiteerde van je werk. Als het mogelijk is, kunnen referenties van leidinggevenden gebruikt worden om, een bepaalde bewering die je wilt gebruiken tijdens het sollicitatiegesprek te staven.

 

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.