Over het leiden van een ecologisch leven bestaan nog altijd een heleboel misvattingen, in het bijzonder het idee dat deze leefstijl duur, onhandig en alleen voor mensen in geitenwollen sokken is, is erg hardnekkig. Gelukkig betekent ecologisch vriendelijk leven dat je onze planeet op een groene manier behandelt en er eveneens een bijdrage aan levert door een aantal eenvoudige veranderingen door te voeren. Een bijkomend voordeel van een ecologisch vriendelijke leefstijl is dat je er nog aardig wat geld mee kunt besparen.
Vereenvoudigen is het sleutelwoord
Natuurlijk zal biologisch voedsel en een hybride auto meer geld kosten, dan hun traditionele tegenhanger, maar er zijn eveneens tal van goedkopere manieren om de productie van afval te verlagen en je ecologische voetafdruk te verkleinen (dit is het bedrag dat de uitstoot van broeikasgassen kost wanneer je bepaalde activiteiten en aankopen verricht). Vaak zal een milieubeweging echter niet gaan voor het toevoegen van extra’s in je leven, maar juist om dit te vereenvoudigen. Denk hierbij maar eens aan het besparen op kosten van tussenpersonen en op een economische manier denken zodat je ook nog geld overhoudt. Door een aantal maar beter nog alle onderstaande simpele tips in de praktijk te brengen, zul je zowel vriendelijker voor onze planeet als voor je eigen portemonnee zijn.
- Verminder je vleesconsumptie en verminder je voedingkosten drastisch. Daarnaast zul je zo ook het milieu minder belasten. Voor de productie van vlees dienen immers een heleboel dieren te worden gehouden die samen voor een gigantische kooldioxide-uitstoot zorgen. Je hoeft echter niet volledig veganistisch te gaan leven als je dat niet wilt, maar bijvoorbeeld een paar keer per week een vegetarische maaltijd op tafel te zetten. Je bespaart dan geld, helpt onze planeet en zorgt daarnaast voor wat extra variatie op je bord.
- Bereid je eigen maaltijden is een welbekende manier om een heleboel geld te besparen, maar daarnaast zul je, door zelf je maaltijden te bereiden, met minder voedselverspilling te maken krijgen dan wanneer je uit gaat eten of kant-en-klaar voedsel koopt. Daarnaast weet je ook precies hoe het voedsel is bereid en wat je eet. Voedsel dat in een fabriekskeuken is bereid en is verpakt in plastic en/of kartonnen, zal eveneens nog naar de plaats vervoerd dienen te worden waardoor er nog een heleboel energie extra nodig zal zijn. Het meest belangrijke is wellicht nog wel dat een zelfbereide maaltijd vaak ook veel lekkerder is dan eentje die je elders koopt.
- Kook met restwarmte door de oven al uit te schakelen vijf minuten voordat het gerecht klaar. Het voedsel zal dan door blijven garen, terwijl je toch wat energie kunt besparen. Koken met restwarmte is nog eenvoudiger als je pasta maakt: nadat de pan al vijf minuten aan de kook is gebracht, doe je het deksel erop, zet je het vuur uit en laat het geheel nog vijf minuten staan. Zo zal de restwarmte de pasta perfect al dente maken in minder dan 10 minuten.
- Verbouw (een deel van) je eigen voedsel om je ecologische voetafdruk te verkleinen. Er hoeven dan immers minder gekoelde vrachtwagens en vliegtuigen allerlei groente en fruit te importeren uit verre oorden. Overigens is het zelf verbouwen van voedsel niet echt moeilijk en vaak zelfs erg leuk om te doen. Als je geld wilt besparen door zelf je voedsel te verbouwen, kun je onder andere denken aan: kerstomaten, sla en sperziebonen. Wanneer je geen tuin hebt, dan kun je ook prima kruiden kweken op een vensterbank en op die manier aardig wat euro’s in je zak houden.
- Maak een composthoop of –vat en bespaar geld op meststoffen. Verder zul je er zo voor zorgen dat je bodem gezond blijft en dat er onnodig broeikasgassen worden geproduceerd, zoals methaan, wanneer etensresten op de vuilstort terechtkomen. Zo zal het bijvoorbeeld wel 18 jaar kunnen duren voordat een maïskolf is ontbonden op een stortplaats, terwijl dit maar een paar maanden duur in een composthoop. Bovendien kun je compost gebruiken bij de verbouwing van nieuw voedsel en ontstaat er een ultieme ecologische manier van recyclen.
- Gebruik een snelkookpan is een ideale manier om tegelijkertijd tijd, geld als energie te besparen. Snelkookpannen kunnen tot wel 70 procent van je tijd (en dus ook energie) kunt besparen wanneer je een maaltijd bereidt. Bovendien kun je op deze manier veel veelzijdiger koken dan je wellicht zou denken: In een snelkookpan kun je namelijk zowel chili con carne maken, maar ook heerlijk stoofvlees, soep, een hele kip en zelfs de lekkerste nagerechten.
- Gebruik servetten van katoen omdat ze niet alleen duurzamer zijn dan de papieren exemplaren. Zo zal een katoenen servet bijvoorbeeld een grotere absorptiekracht hebben, er minder verpakkingsmateriaal gebruikt hoeft te worden waardoor je niet alleen veel geld kunt besparen en er eveneens minder afval zal worden geproduceerd waardoor het energieverbruik zal afnemen voor het transport en de verwerking ervan. Een katoenen servet zal zelfs beter zijn dan een gerecycled exemplaar en bovendien ziet deze er veel chiquer uit op tafel.
- Gebruik geen wegwerp servies en bestek al is het soms verleidelijk om op die manier een enorme afwas te voorkomen. Door echter wegwerpproducten te gebruiken, zal de afvalberg echter wel toenemen en help je onze planeet zeer zeker niet. Bovendien zul je, als je minder weggooit, ook minder geld uit hoeven te geven om nieuwe exemplaren aan te schaffen.
- Door op de verpakkingsoort te letten voordat je een bepaald product koopt, kun je vaak een heleboel afval voorkomen. Een product dat bijvoorbeeld in zowel papier als plastic is verpakt, zal immers niet alleen recyclebaar afval produceren, maar ook afval dat wat lastiger kan worden hergebruikt. Papier is nu eenmaal gemakkelijker her te gebruiken dan een aantal soorten plastic.
- Stop verspilling van voedsel en voorkom dat een groot deel van alle broeikasgassen, die vrijkomen bij verbouwen, transporteren en afbreken van voedsel(resten) op stortplaatsen kan worden teruggedrongen. Een fors deel van dit afval ontstaat al in winkels en restaurants, maar desondanks kun je helpen om dit te voorkomen, en bovendien geld besparen, door alleen te kopen wat je echt nodig hebt. Maar eveneens door restjes in te vriezen of her te gebruiken in andere gerechten.
- Gebruik wat ouder brood om te roosteren tot toast zodat je geld bespaart en minder voedsel verspilt. Bij voorkeur doe je dit dan in een energiezuinige broodrooster of in een hete oven die je zojuist hebt gebruikt voor de bereiding een ander gerecht.
- Een magnetron gebruiken zoveel als het kan, zal je een heleboel energie besparen omdat deze minder energie gebruiken dan een conventionele oven. Bovendien kun je er tegenwoordig een breed scala aan gerechten in bereiden.
- Kies voor hervulbare waterflessen om steeds weer te vullen met leidingwater, in plaats van steeds nieuwe flesjes water te kopen. Bij voorkeur kies je voor een waterfles die is gemaakt van milieuvriendelijk materiaal en bespaar vervolgens een heleboel geld. Flessenwater betekent op een heleboel vlakken namelijk ongelooflijk veel verspilling. Zo zal er bijvoorbeeld drie keer zoveel water nodig zijn om een waterflesje met een bepaalde inhoud te maken.
- Doe de kraan dicht als je deze niet gebruikt, zoals tijdens het poetsen van je tanden of het doen van de afwas. Uiteraard kan er zo wel wat zeep op je kraan terechtkomen als je deze tussentijds uitzet, maar dit is eenvoudig te verhelpen. Door je deze gewoonte aan te wennen zul je veel geld kunnen besparen op de langere termijn.
- Repareer lekkende kranen en voorkom niet alleen irritaties door de constante drup, maar ook verspilling van al snel 140 liter water per week. Je zult dit dan ook direct merken op je waterrekening. Door regelmatig alle kranen en leidingen in huis na te kijken, voorkom je onnodig hoge waterrekeningen en help je het milieu ook nog eens een handje.
- Een waterbesparende douchekop installeren, zal ervoor zorgen dat je, door een lager debiet al snel 25 tot 60 procent minder water gebruikt per douchebeurt. Het resultaat zal dan ook al gauw zichtbaar moeten zijn op je waterrekening. Het gros van de waterbesparende douchekoppen is zelfs verstelbaar, zodat je bijvoorbeeld weinig water kunt gebruiken tijdens het inzepen en een hoog debiet in kunt schakelen als je je lichaam af wilt spoelen. Voor deze besparing hoef je doorgaans maar een paar euro te investeren.
- Beperk je tijd onder de douche, bij voorkeur niet langer dan vijf minuten, en houd een heleboel euro’s in je eigen zak. Door jezelf niet dagelijks tijdens het douchen te scheren, zal je bijvoorbeeld al snel duizend liter water per jaar besparen. Dit is zowel goed voor je eigen portemonnee als voor onze planeet.
- Geef waswater een tweede leven door het bijvoorbeeld te gebruiken om planten water te geven. Je kunt hierbij onder andere denken aan water dat is gebruikt om groente of fruit in te wassen, of water waarin je pasta, aardappelen of rijst hebt gekookt. Je moet er echter wel voor zorgen dat er geen zout aan dit water is toegevoegd. Ook oude thee kun je prima gebruiken om je planten te bewateren, zowel binnen- als buitenshuis.
- Dek een zwembad af als het niet wordt gebruikt zodat je kunt voorkomen dat er water verloren gaat door verdamping en dat je het bad dus vaker bij moet vullen. Daarnaast zal er minder vuil in het water terechtkomen met als gevolg dat er minder chemicaliën nodig zijn om het te reinigen. Dit geldt overigens ook voor de pomp en het filter van het zwembad: deze hoeven dan ook minder hard te werken waardoor er nog meer water- en energie zullen worden bespaard.
- Zet de boiler op een lagere stand, omdat je meestal toch geen gloeiend heet water gebruikt. Wanneer je bijvoorbeeld gaat douchen of afwassen zul je namelijk meestal warm en koud kraanwater mengen tot de gewenste temperatuur is bereikt. Door je boiler op een lagere temperatuur te zetten, bespaar je een heleboel energie en dat is mooi meegenomen voor jou en het milieu.
- Goede isolatie zal niet alleen warmte en koude lucht tegenhouden, maar eveneens energieverspilling tegengaan en geld besparen. Hoewel de kosten voor het aanbrengen van isolatiemateriaal soms hoog lijken, zal deze investering zich in de loop van de tijd zeker terugbetalen. Het gereduceerde energieverbruik betekent bovendien ook dat je ecologische voetafdruk (maar ook je energierekening) direct kleiner wordt.
- Vervang gloeilampen voor een milieuvriendelijk alternatief, zoals de spaar- of LED-lamp. Net zoals de meeste ecologische gadgets, zijn deze lampen wel wat duurder om aan te schaffen. Daar staat echter wel tegenover dat ze slechts een kwart van de energie gebruiken en tevens ongeveer 10 keer langer meegaan. De hogere kosten zullen zich uiteindelijk dus ruimschoots terugbetalen, terwijl de elektriciteitsrekening er fors lager door zal worden.
- Door te gaan carpoolen bespaar je niet alleen op brandstofkosten, maar ook zullen er daardoor minder auto’s op de weg komen met als gevolg dat er minder uitstoot zal zijn van schadelijke broeikasgassen. Bovendien zul je zo een bijdrage leveren aan het verminderen van de verkeersdrukte en het ontstaan van files.
- Overweeg om over te stappen op zonne-energie en wek op die manier je eigen energie op. Soms kun je zelfs via je energieleverancier zonnepanelen op je dak laten plaatsen en dus vrijwel kosteloos van alle voordelen genieten. Denk alleen maar eens aan de besparing van minimaal 10 procent op je elektriciteitsrekening door het gebruik van zonne-energie.
- Zet apparaten en toestellen helemaal uit, en dus niet op een stand by stand. Veel apparaten verbruiken namelijk altijd elektriciteit, zelfs als ze uit zijn geschakeld. Je kunt dit echter gemakkelijk oplossen door een stekkerdoos te gebruiken met een aan- en uitschakelaar en deze steeds uit te schakelen als je apparaten niet gebruikt. Uiteraard kun je ook altijd de stekker van een apparaat uit het stopcontact trekken om er zeker van te zijn dat er niet stiekem stroom wordt gebruikt.
- Koop energiezuinige apparaten, die weliswaar wat duurder zijn in aanschaf, maar die tevens duurzamer, milieuvriendelijker en energiebesparend zijn. Zo zal bijvoorbeeld een energiezuinige wasmachine 50 procent minder energie, mar ook 50 procent minder water, gebruiken in vergelijking tot een regulier apparaat. Het gevolg zal dus zijn dat je na verloop van tijd veel geld zult besparen op je nutsrekeningen en tevens het milieu kunt ontzien.
- Repareer spullen die stuk zijn gegaan en maak daarbij eventueel gebruik van online informatie als je er zelf niet uitkomt. Een uitgebrande wasmachine hoeft dus niet direct de deur uit, maar kan wellicht met wat hulp worden gerepareerd. Op deze manier bespaar je niet alleen veel geld, maar ben je ook nog een goed voor het milieu om dat je de hoeveelheid afval vermindert en de levensduur van je spullen verlengt.
- Sluit ramen en deuren goed als je de verwarming of airconditioning, aan hebt staan. Zo kan de lucht niet ontsnappen uit de ruimte. Wanneer je dit vergeet kan er bijvoorbeeld lucht door een kier wegsijpelen en moet je verwarming of airconditioning harder werken dan strikt noodzakelijk is met als gevolg dat je onnodig geld (en energie) verspilt.
- Droog was niet in een wasdroger, maar aan een waslijn of –rekje, zodat je minder energie gebruik. Binnen één tot twee dagen zal je was dan eveneens droog zijn zonder een aanslag te plegen op de elektriciteitsrekening.
- Doe de verlichting uit in ruimte waar niemand is. Om die reden zitten er immers lichtschakelaars nabij deuren. Door dit jezelf aan te wennen zul je zowel energie als kosten kunnen besparen.
- Door een zuinige wasmachine te gebruiken, kan er eveneens veel geld worden bespaard. Denk maar eens aan het feit dat voorladers minder water en energie gebruiken in vergelijking tot bovenladers. Verder doe je er goed aan om te letten op het aantal liters water dat een wasmachine per cyclus gebruikt. Door daarnaast met koud water te wassen, zo vaak als dat mogelijk is, kun je nog eens ongeveer 90 procent van de energie besparen voor het verwarmen van het water. In geen geval dien je een wasmachine te laten draaien als deze maar gedeeltelijk gevuld is, zelfs niet als je het zogenaamde energiezuinige programma gebruikt.
- Door een vaatwasser volledig vol te laten draaien, voorkom je dat er onnodig water, energie en geld verloren gaat. Verder dien je bij voorkeur je vaatwasser in de kortste stand en in de daluren te gebruiken om nog meer te besparen. Bovendien kun je zo ook helpen om zogenaamde energiepieken tegen te gaan.
- Organiseer een garageverkoop en verdien geld aan spullen die je niet meer gebruikt. Bovendien kun je zo de afvalberg helpen verminderen en energie besparen voor de productie van nieuwe goederen. Je oude spullen een nieuw leven geven zorgt dus ook dat anderen geld kunnen besparen en jijzelf extra ruimte krijgt in huis. Oude spullen verkopen, biedt dus een heleboel voordelen voor mens en milieu.
- Koop zoveel mogelijk tweedehands spullen om je ecologische voetafdruk te verminderen en om geld te besparen. Tweedehandse spullen zijn namelijk veel goedkoper dan nieuwe exemplaren. Uiteraard zal niemand het je kwalijk nemen als je geen gebruikt ondergoed koopt.
- Ruim je kofferbak regelmatig op en laat je auto op die manier zuiniger rijden. Hoe zwaarder namelijk je voertuig is, hoe meer energie er nodig zal zijn om het voort te bewegen. Een lichtere auto verbruikt dus minder brandstof en bespaart zo extra geld. Om die reden haal je ook beter het imperiaal van het autodak en laat je alleen het reservewiel in de kofferbak liggen.
- Recycle zoveel mogelijk en breng bijvoorbeeld glas naar de daarvoor bestemde inzamelpunten en lever kleding in de speciale kledingbakken. Verder kun je blikjes, papier en ander recyclebaar materiaal een nieuw leven geven in plaats van alles bij de vuilnis te zetten. Zo ontzie je niet alleen het milieu, maar bespaar je ook nog wat geld op afvalheffingen.
- Verlaag je papiergebruik door bijvoorbeeld over te stappen op het lezen van e-boeken, in plaats van exemplaren van papier. Dit is niet alleen veel goedkoper, maar eveneens veel boomvriendelijker. Wanneer je toch een echt boek in handen wilt hebben, dan is een tweedehands exemplaar, of een boek dat je leent bij een bibliotheek of een vriend, een goede tweede optie.
- Maak je eigen ecologische schoonmaakproducten en voorkom de vernietiging van allerlei nuttige organismen, zoals het geval is bij de meeste reguliere schoonmaakmiddelen voor in huis. Het zal je dan ook niet verbazen dat deze, door mensen gemaakte middelen, niet goed voor het milieu en zelfs vaak toxische effecten op hebben dieren en planten ze via riolering in het oppervlakte water belanden. Online zijn diverse websites te vinden waar duidelijk uit wordt gelegd hoe je zelf groene schoonmaakmiddelen kunt maken. Doorgaans zijn deze middelen ook nog een stuk voordeliger dan de producten die je in de winkel koopt.
- Leen spullen in plaats van deze te kopen, zeker als je iets maar één keer gebruikt, of iets alleen zo nu en dan maar nodig hebt. In het bijzonder dure- of grote aankopen, kun je vaak beter lenen als je deze niet frequent nodig denkt te hebben. Denk hierbij aan producten als een bladblazer, een kruiwagen, een aanhangwagen of een ladder. Vandaag de dag kun je zelf terecht op speciale websites om spullen te lenen. Vaak is een welgemeend dankjewel van jouw kant al voldoende voor de eigenaar van het geleende product.
- Leef verder zoveel mogelijk papierloos en laat bijvoorbeeld rekeningen, afschriften, post en andere documenten digitaal naar je opsturen. Zo verklein je de kans dat de stukken kwijtraken en de bijkomende problemen. Daarnaast bieden steeds meer bedrijven je een korting als je op deze manier wilt werken )ze besparen dan immers ook op porto- en administratiekosten). Doordat er minder papier wordt gebruikt, zullen er ook minder bomen gekapt hoeven worden en dat is weer gunstig in de strijd tegen de klimaatverandering.
- Ruil kleding met een vriend of vriendin die dezelfde maten heeft als jij. Er zijn tegenwoordig zelfs websites die inspelen op deze trend en mensen bijeen brengen die kleding willen ruilen. Uiteraard kun je ook een ruilbeurs bezoeken om daar kleding te gaan ruilen zodat je geen nieuwe kleding hoeft te kopen en dus geld bespaart. Verder zul je de afvalberg terugdringen en je ecologische voetafdruk kleiner maken omdat de productie en het transport van kleding zal verminderen waardoor er eveneens minder broeikasgassen in de atmosfeer terecht zullen komen.