Op dinsdag lanceerde China de Chang’e 5 naar onze maan. Niet om er mensen te zetten, maar om 2 kilo maangrond op te pikken. Wat maakt deze reis zo speciaal?
De Chang’e 5 vertrok op dinsdagnacht met een heel specifieke missie naar de maan. Over een paar dagen zet de maanlander voet aan grond op Mons Rümker. Dat is vulkanische grond die we in theorie vanop aarde kunnen zien.
Net de locatie van die landing maakt de missie van de Chinezen bijzonder. Het is sowieso al sinds 1976 geleden dat er specifiek een raket wordt ingezet om grond en stenen vanop het maanoppervlak te gaan halen.
Terra incognita
Maar het gaat niet alleen om het principe. Enerzijds bezoekt Chang’e 5 een gedeelte van de maan waar we nog weinig informatie over hebben. Anderzijds duikt de boormachine uit China letterlijk dieper dan de Amerikaanse Apollo-missies deden.
De Chang’e 5 heeft namelijk een boor aan boord die twee meter diep in het maanoppervlak moet boren en ook daar materiaal uit moet meenemen. Dat moet onderzoekers een beter beeld geven van de geschiedenis van de maan en hoe die gedurende miljarden jaren geëvolueerd is.
Daarnaast landt het ruimtetuig dus op terra incognita. Momenteel hebben wetenschappers 380 kilo aan maangrond om zich over te buigen. Maar die komt dus wel vanop min of meer dezelfde plaats. Deze missie gaat zoveel verder dat ze sowieso nieuwe inzichten moet opleveren.
Wie krijgt de grond?
China heeft al beloofd dat de grond, bij terugkeer, ter beschikking van de wetenschap zal staan. Vermoedelijk wordt die eerst verdeeld onder Chinese wetenschappers, maar of ook westerse onderzoekers er een deel van krijgen, is nog onduidelijk. Bij vorige missies, grotendeels onder toezicht van NASA, was er een duidelijke aanvraagprocedure voor maangrond. Nu valt het nog te bezien of de grond over de Chinese muur raakt.
Bekijk hier de lancering van de Chang’e 5:
Het is een druk jaar in de ruimte. Eerder lanceerde China ook al een eerste Marsrover en stuurde ook de VAE zijn eerste rover naar de rode planeet. En dat is nog zonder Elon Musk gerekend, die verantwoordelijk is voor een ware file in de ruimte.
Lees ook: