Een stuurgroep kreeg van de rechtbank van San Diego de opdracht om de gezinnen te lokaliseren van kinderen die van hun ouders werden weggehaald. Dat gebeurde vroeg in de eerste helft van Trumps ambtstermijn, als een manier om irreguliere migranten af te schrikken. Aangezien er nauwelijks registers werden bijgehouden, zijn er 2,5 jaar later honderden kinderen nog steeds niet herenigd met hun ouders.
De kinderen werden gescheiden tussen 1 juli 2017 en 26 juni 2018, weet persagentschap AP. Toen beval een rechter in San Diego dat de kinderen die door de Amerikaanse overheid in hechtenis werden gehouden, herenigd moesten worden met hun ouders. Er was echter nooit aan registratiesysteem gedacht om de gezinsleden te kunnen traceren.
Van deur tot deur
Daardoor moesten vrijwilligers van burgerrechtenbeweging American Civil Liberties Union (ACLU) in opdracht van de rechter deur aan deur gaan in Guatemala en Honduras om ouders op te sporen. De juristen van ACLU vermoeden namelijk dat de meeste ouders werden gedeporteerd naar Centraal-Amerika, terwijl hun kinderen gedwongen in Amerikaanse detentiecentra verbleven.
Gisteren meldde de ACLU aan de rechtbank dat het de ouders van 545 kinderen nog steeds niet gevonden had.
Nultolerantie
Als onderdeel van het beleid van nultolerantie dat Amerikaans president Trumps inzake migratie hanteert, scheidden grenswachters kinderen van hun ouders aan de Amerikaanse grens met Mexico. Geschat wordt dat zo’n 2.800 gezinnen op die manier uit elkaar gehaald werden, om illegale migratie te ontmoedigen.
‘Mensen vragen mij constant wanneer we al die gezinnen gaan terugvinden. Helaas kan ik daar niet op antwoorden, ik weet het gewoon niet’, zegt Lee Gelernt, directeur van de ACLU aan de Amerikaanse nieuwszender NBC. ‘De tragische realiteit is dat honderden ouders zonder hun kinderen naar Midden-Amerika zijn gedeporteerd. Ondertussen verblijven hun kinderen hier bij pleeggezinnen.’
Trump voerde in 2016 campagne rond een hard immigratiebeleid. Hij beloofde onder meer een muur te bouwen langs de volledige grens met Mexico en dat land ervoor te laten betalen.