Het Amerikaanse ministerie van Justitie opent samen met elf Amerikaanse staten een rechtszaak tegen de zoekgigant Google voor machtsmisbruik op de zoekmarkt.
De rechtszaak is het sluitstuk van een onderzoek door de Amerikaanse overheid naar Google dat al een jaar in beslag nam. De zoekreus wordt verweten dat hij concurrenten geen vrije baan geeft om schaal te creëren en dus serieuze concurrentie te worden voor Google.
Zo zou het bedrijf iedereen die een telefoon met Googles besturingssysteem Android koopt, verplichten om Google-producten te gebruiken en betaalt het miljarden aan concurrenten als Apple om de standaardzoekmachine te zijn op zijn smartphones.
Volgens de dagvaarding heeft Google 88 procent van de Amerikaanse zoekmarkt in handen en gebeurt 94 procent van de mobiele zoekopdrachten via zijn platform.
‘Onzorgvuldige rechtszaak’
Het is de grootste rechtszaak voor concurrentiemisbruik sinds Microsoft in 1990 werd aangeklaagd door het Amerikaanse ministerie van Justitie voor het monopolie dat zijn besturingssysteem Windows had.
Google reageert in een blogpost dat er heel wat onzorgvuldigheden zitten in de rechtszaak. ‘Mensen gebruiken Google omdat ze het willen, niet omdat ze gedwongen worden of geen alternatieven vinden’, klinkt het. ‘De rechtszaak zal consumenten niet helpen. Integendeel, hij zal minder goede zoekplatformen artificieel oppompen, telefoonprijzen opdrijven en het moeilijker maken voor mensen om de zoekdiensten te vinden die ze willen gebruiken.’
Google geeft toe dat het andere bedrijven betaalt om zijn merk in het zonlicht te plaatsen, maar vindt dat maar normaal. ‘Net als een cornflakesmerk onderhandelt met de supermarkt om zijn cornflakes op ooghoogte te plaatsen in de rekken, onderhandelen wij over een plaats op ooghoogte in de digitale rekken. Op mobiel is dat Apple, op desktop is dat Microsoft.’ Het benadrukt dat concurrenten als Bing dat ook doen, maar dat Google meestal het pleit wint.
Niet laatste rechtszaak
De techgigant kreeg twee jaar geleden in Europa ook al een boete van 4,3 miljard euro voor machtsmisbruik. In de VS lopen er ook in enkele staten aparte rechtszaken tegen Google om dezelfde reden. Er werd al meermaals opgeroepen om het bedrijf op te splitsen.
Beleggers zijn niet erg onder indruk van de demarche. Het aandeel van moedergroep Alphabet eindigde 1,4 procent hoger dinsdagavond en ging nabeurs nog eens 1,3 procent hoger.