Wibra failliet: 439 mensen verliezen hun job

Wibra legt dan toch de boeken neer, nadat de ondernemingsrechtbank in Dendermonde het plan van de Wibra-directie om 36 van de 81 winkels opnieuw van start te laten gaan afkeurde. 439 mensen zijn hun job kwijt.

De rechter oordeelde dat het plan op zich realistisch was, maar het was juridisch niet haalbaar. Hij liep vooral vast op de uitbetaling van de eindejaarspremie en het vakantiegeld aan het personeel.

‘We wilden dat geld absoluut uitbetalen en hadden daar geld voor opzijgezet, maar omdat we in de procedure van gerechtelijke reorganisatie zaten, mocht dat niet’, zegt woordvoerder Maarten Hagg.

Wibra België vroeg in juli bescherming tegen zijn schuldeisers. Tijdens die procedure mag een bedrijf alleen maar opeisbare betalingen doen, waaronder lonen en overuren, maar vakantiegeld valt daar niet onder. ‘We hebben nog voorgesteld om de betalingen vanuit de oude vennootschap te doen, maar dat wou de rechter niet goedkeuren.’

‘Wibra blijft proberen’

Eerder op de dag klonk het nog dat Wibra naar een oplossing zocht voor die uitbetaling, maar die werd uiteindelijk niet gevonden. ‘De tijd drong en we hebben wat opties overlopen, maar kwamen er vandaag niet meer uit en hebben dan het faillissement aangevraagd’, zegt Hagg.

Dat faillissement werd nog dezelfde dag uitgesproken. Vrijdag sluiten alle winkels de deuren.

De drie gerechtelijk mandatarissen die al aangesteld waren gaan nu aan de slag als curator en moeten een overnemer zoeken. ‘We gaan blijven proberen om die 36 winkels opnieuw in handen te krijgen, maar de kans is groot dat Wibra de enige overnamekandidaat is’, klinkt het bij de woordvoerder.

Volgens de vakbonden waren er maar vijf van die 36 winkels rendabel en is de kans dus groot dat die vijf winkels snel bij een nieuwe eigenaar belanden.

Gerechtelijke stappen

Diezelfde vakbonden beraden zich nu over gerechtelijke stappen. ‘Als er handelsactiviteiten worden voortgezet zonder over de nodige middelen te beschikken, moet de uitvoerder daarvan opdraaien voor de geleden schade van de schuldeisers’, zegt Bart Leybaert van de socialistische vakbond BBTK. ‘Wij stappen dus naar de rechtbank.

Het Nederlandse Wibra zit al van voor de coronapandemie in slechte papieren in België. Tussen 2016 en 2017 daalde de winst van 6,5 miljoen euro naar 507.000 euro en sindsdien bleef die op dat niveau. In 2018, de laatst beschikbare cijfers, had het bedrijf een schuldenberg van 7 miljoen euro.

In normale tijden werden de slabakkende Belgische activiteiten opgevangen door de rest van de groep, maar dat was volgens de winkelketen in de huidige omstandigheden niet meer mogelijk.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.