Tientallen eeuwenoude sarcofagen gevonden in Egypte: ‘Een van de grootste ontdekkingen in zijn soort’

Archeologen hebben in Egypte 27 sarcofagen gevonden die naar schatting 2.500 jaar geleden begraven zijn. Ze zijn nog verzegeld, en het is nog niet geweten wiens resten ze bevatten.

De verzameling van verzegelde doodskisten werd opgegraven uit een graftombe die 11 meter diep in de grond zat in Saqqara. Dat is een uitgestrekte necropolis ongeveer 32 kilometer ten zuiden van Caïro. Een necropolis is een grote begraafplaats dat qua opbouw de allure van een stad heeft.

Beeld vrijgegeven door het ministerie van Oudheden van Egypte.

De sarcofagen zijn volledig verzegeld, en ondanks een ondergronds verblijf van enkele millennia zijn de originele kleuren nog te zien. De eerste studies suggereren dat de ceremoniële lijkkisten nooit geopend zijn sinds ze duizenden jaren geleden ten grave werden gedragen. Wiens resten ze bevatten is nog niet geweten, verder onderzoek moet dat uitwijzen.

Beeld vrijgegeven door het ministerie van Oudheden van Egypte.

De Egyptische minister van Oudheden noemt de vondst ‘een van de grootste ontdekkingen in zijn soort’. Bovendien is het volgens de archeologen nog maar het begin. Er zijn aanwijzingen dat er zich nog een pak meer sarcofagen en artefacten in de tombe bevinden.

‘Het is een zeer opwindende ontdekking’, zei de minister op een persconferentie naar aanleiding van de ontdekking. ‘Ik denk dat het nog maar het begin is.’

Beeld vrijgegeven door het ministerie van Oudheden van Egypte.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.