Turkije rekent op aanzienlijke gasvoorraad in Zwarte Zee

Turkije heeft in de Zwarte Zee aan aanzienlijke gasvoorraad gevonden. Dat hebben een aantal waarnemers rond de Turkse regering gezegd. Indien een commerciële winning van het gas mogelijk zou blijken, zou de Turkse energiesector erop kunnen hopen zijn afhankelijkheid van import sterk te verminderen.

De Turkse president Tayyip Erdogan had eerder al tegenover verantwoordelijken van de nationale energiesector aangekondigd goed nieuws te kunnen aankondigen. Erdogan maakte daarbij gewag van het begin van een nieuw tijdperk voor zijn land.

De president gaf geen verdere details over het nieuws, maar bronnen bij de Turkse regering maakten gewag van een belangrijke gasvondst in de Zwarte Zee, waarbij betoogd werd dat de winning voor een lange tijd in de energiebehoefte van Turkije zou kunnen voorzien.

800 miljard kubieke meter

Het Turkse boorschip Fatih is sinds eind juli in de exploratiezone Tuna-1 in de Zwarte Zee opgemerkt. Het gebied bevindt zich ongeveer 100 zeemijl ten noorden van de Turkse kust in de westelijke Zwarte Zee. ‘Het schip heeft in het gebied een grote voorraad aardgas gevonden,’ aldus de woordvoerders van de regering.

‘Er is sprake van een reserve van ongeveer 800 miljard kubieke meter. Daarmee kan voor een periode van ongeveer twintig jaar in de energiebehoeften van Turkije worden voorzien.’

Tegelijkertijd waarschuwden de woordvoerders dat de opstart van een commerciële productie tussen zeven tot tien jaar in beslag kan nemen. De investeringskosten kunnen oplopen tot een bedrag tussen 2 miljard dollar en 3 miljard dollar.

Turkije, dat bijna volledig afhankelijk is van import om in zijn energiebehoeften te voorzien, heeft zowel in de Zwarte Zee als de Middellandse Zee onderzoek naar mogelijke voorraden gas of olie opgezet. In de Middellandse Zee raakte het land daarbij echter in territoriale conflicten met Griekenland en Cyprus.

Indien de omvang van de reserve in de Zwarte Zee wordt bevestigd, kan van een aanzienlijke vondst gewag worden gemaakt. Vaak wordt immers overgegaan tot de ontginning van velden met tien tot twintig keer minder reserves. Analisten waarschuwden echter dat Turkije door het betreden van een nieuwe markt te maken zou kunnen krijgen met extra infrastructuurkosten.

Opportuniteiten

Anderzijds zouden zich ook opportuniteiten kunnen aanbieden. ‘De vraag naar gas ligt op een historisch laag niveau,’ zegt John Bowlus, hoofdredacteur van Energy Reporters. ‘Ook de prijzen zijn daardoor tot een dieptepunt gezakt. Weinigen investeren hierdoor in nieuwe productie.’

‘Dat zal er echter voor zorgen dat het aanbod over drie tot vier jaar sterk is teruggelopen. Als Turkije zijn voorraden snel ontwikkelt, zou het gas uit de Zwarte Zee op een optimaal ogenblik op de markt kunnen komen.’

Turkije kan elke verlaging van zijn energierekening gebruiken. Het land moest vorig jaar daarvoor aan leveranciers zoals Rusland en Iran 41 miljard dollar betalen.

De productie van eigen voorraden zou niet alleen bijkomende overheidsfinanciën genereren, maar zou ook helpen om het chronisch tekort op de lopende rekening, waardoor de Turkse lira onder grotere druk komt, te verminderen.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.