Turkije stelde de zaken dit weekend op scherp: het zal niet stoppen met de zoektocht naar gas in wat Griekenland en Cyprus als hun exclusief economische zones (EEZ) beschouwen. Frankrijk stuurde vorige week nochtans militaire schepen en gevechtsvliegtuigen naar de regio ter ondersteuning van de mediterrane EU-lidstaten. De EU-buitenlandcommissaris publiceerde een vermanende mededeling.
Zaterdagavond stuurde de Turkse marine een Navtex, een internationale scheepvaartverwittiging, de wereld in. Daarin kondigde de zeemacht aan dat zijn boorschip Yavuz de zoektocht naar gasvelden voor het eiland Cyprus zal voortzetten, ten minste tot 15 september.
‘Het wordt sterk aangeraden om het werkgebied niet te betreden’, stond als waarschuwing voor andere schepen te lezen in de navigatietelex. Het schip wordt namelijk begeleid door Turkse oorlogsschepen.
Spanningen bereiken kookpunt
Vorige week nog bereikten de spanningen tussen Turkije en Griekenland nog een hoogtepunt omdat de regering-Erdogan een ander vaartuig inzette tussen Kreta en Cyprus om seismische proeven te doen. Volgens Griekenland en Cyprus doet Turkije aan gasexploratie in hun territoriale wateren.
Frankrijk, dat eerder al een aanvaring had met Turkse schepen voor de kust van Libië, verhoogde daarop zijn militaire aanwezigheid in de wateren.
Reactie EU
Brussel heeft Ankara herhaaldelijk opgeroepen om de exploratie nabij Cyprus en de Griekse eilanden stop te zetten, omdat het inbreuk maakt op de exclusieve economische zone van beide landen
Na de aankondiging van zaterdagavond riep de Europese Hoge Vertegenwoordiger voor Buitenlands Beleid Turkije op om de acties ‘onmiddellijk te stoppen’ en om ‘in dialoog te gaan met de Europese Unie’. De houding van Turkije ‘voedt verdere spanningen en onveiligheid in het oostelijke Middellandse Zeegebied’, volgens de hoogste diplomaat van de Europese Unie.