Rekeningen van Wirecard werden mogelijk leeggehaald, na de fraude, maar voor het faillissement

Het gevallen Duitse fintechbedrijf Wirecard is mogelijk geplunderd vlak voor het faillissement. Daarbij is mogelijk 1 miljard dollar naar schimmige partners geloodst, denkt de Duitse justitie volgens zakenkrant Financial Times. Op dat moment werd Wirecard al beschuldigd van boekhoudfraude.

Wirecard zou ongedekte leningen hebben gegeven aan die bedrijven, schrijft de Financial Times op basis van ingewijden. Het bedrijf claimde daarbij dat die bedoeld waren als vooruitbetalingen aan verkopers die hun betalingen door de Aziatische partners van Wirecard lieten verwerken.

De uitstroom van geld versnelde in de maanden net voor het faillissement in juni. Toen was accountant KPMG al aan het controleren of de boekhouding van het bedrijf klopte. Zo kreeg het Singaporese Ocap in het eerste kwartaal bijna 100 miljoen euro overgemaakt. Wirecard maakte gebruik van partners in landen waar het zelf geen vergunning had om betalingen af te handelen. Dat systeem werd opgezet door de voormalig operationeel directeur Jan Marsalek, die nu spoorloos is.

Wirecard stortte in juni in elkaar toen bleek dat er bijna 2 miljard euro op de balans verdwenen was. Daarnaast had het bedrijf 3,5 miljard euro aan schulden. Het gaat om een van de grootste fraudezaken in de moderne Duitse geschiedenis. Oud-topman Markus Braun en drie andere voormalige bestuurders zijn gearresteerd.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.