Berichtendienst Telegram moet beleggers 1 miljard dollar terugbetalen na illegale uitgave cryptomunt

Telegram, de berichtendienst die werkt met versleutelde berichten, krijgt een boete van 18,5 miljoen dollar (16,5 miljoen euro) en moet 1,2 miljard terug aan iedereen die zijn cryptomunt Gram kocht. Telegram registreerde de munt nooit en dus ziet de Amerikaanse beurswaakhond hem als illegaal geld.

In 2017, toen de cryptohype op zijn hoogtepunt was, bracht Telegram zijn eigen cryptomunt uit, de Gram. De eerste uitgave was enorm populair en bracht 1,7 miljard dollar op. De Amerikaanse beurswaakhond SEC is echter zeer kritisch over cryptomunten omdat de normale regels voor een ‘kapitaalronde’ er niet voor gelden en Jan met de pet daardoor makkelijker een rad voor de ogen kan gedraaid worden door de ogenschijnlijk hoge rendementen.

De organisatie controleert dus alle uitgaves van cryptomunten minutieus en kwam bij Telegram uit op een eerder technische kwestie. De munt was nooit geregistreerd en dus bestond ze volgens de SEC niet. Illegaal dus.

Terroristen

De SEC spande een rechtszaak aan tegen Telegram en die kwam dinsdag tot een conclusie. De rechter gaf de waakhond gelijk en legde Telegram een boete van 18,5 miljoen dollar op. En omdat de munt er ook niet komt, wil Telegram zijn beleggers vergoeden. Het beloofde 1,2 miljard terug te betalen.

Telegram werd opgericht in 2013 door de Russische broers Pavel en Nikolai Durov. Het verwierf wereldwijd vooral bekendheid toen enkele jaren geleden bleek dat de terroristen van IS communiceerden via het platform omdat de berichten door de versleuteling veel moeilijker konden achterhaald worden.

Lees ook:

Sinds maart heeft onze dagelijkse Business AM Express nieuwsbrief ook een verkorte versie op Telegram. U kan de app volledig gratis downloaden via de App Store voor iOS en op Google Play voor Android. U kan zich inschrijven op onze nieuwsbrief op Telegram door hier te klikken.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.