De Europese Unie zal zijn investeringen in raketlanceringen, satellietcommunicatie en de exploratie van de ruimte gevoelig opdrijven. Die inspanningen zullen Europa in staat stellen gelijke tred te houden met de ontwikkelingen die de sector in onder meer de Verenigde Staten en China ambieert. Dat heeft Thierry Breton, Europees commissaris voor de interne markt, in een gesprek met het persbureau Reuters gezegd.
De investeringen moeten volgens Breton aan de Europese ruimtevaart ook een grote zichtbaarheid geven. In het verleden zijn de successen van de sector volgens Breton vaak onvoldoende op de voorgrond gebracht.
Uitdagingen
Europa heeft in het verleden met succes gepoogd om naast de Amerikaanse en Russische pioniers een onafhankelijke toegang tot de ruimte open te houden. Daarbij konden een aantal sterke successen – zoals de draagraketten van Ariane en het navigatiesysteem Galileo – worden gerealiseerd. De recente opkomst van het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX en de snelle vorderingen van China in de sector, heeft echter voor nieuwe uitdagingen gezorgd.
‘Ruimtevaart is één van de sterke punten van Europa,’ zegt Breton, een voormalig topman van het informaticaconcern Atos. ‘Er zullen dan ook middelen worden vrijgemaakt om de ontwikkeling van de sector te versnellen.’
‘Onder meer zullen budgetten worden gereserveerd voor de ontwikkeling van nieuwe technologieën voor raketlanceringen. Daarbij zal ook onderzoek naar de inzet van herbruikbare raketten worden gestimuleerd.’
De Europese Unie zal daarbij onder meer met raketbouwer Arianespace een overeenkomst sluiten. Die overeenkomst zal onder meer 1 miljard euro aan gegarandeerde orders omvatten.
‘SpaceX heeft nieuwe normen gelegd voor het gebruik van draagraketten,’ erkent Breton. ‘In Europa moet dan ook in de ontwikkeling van de Ariane 6 worden geïnvesteerd. Daar mag het echter niet stoppen. Er moet nu al over het ontwerp van Ariane 7 voor toekomstige missies worden nagedacht.’
Galileo
Breton hoopt dat de volgende begroting van de Europese Commissie een budget van 16 miljard euro voor ruimtevaart ter beschikking zal stellen. Daarbij zou 1 miljard euro worden voorzien voor de lancering van een European Space Fund, dat de lancering van startups in de sector moet ondersteunen.
Daarnaast wil Breton over vier jaar het navigatiesysteem Galileo met nieuwe satellieten versterken. Het moderniseringsprogramma wordt daarmee drie jaar naar voor geschoven.
Galileo moet volgens Breton het meest moderne navigatienetwerk van de wereld worden. ‘Nieuwe technologieën moeten betere interacties mogelijk maken en moeten nauwkeuriger signalen garanderen,’ voert hij aan.
‘De Europese ruimtevaart moet verder ook snellere online verbindingen kunnen verzekeren. Er zal ook gewerkt worden aan een beheersysteem voor het ruimteverkeer. Dat moet botsingen door de toenemende vloot satellieten helpen vermijden.’